Sony verpulvert record met tape van 185 TB

Sony heeft een nieuwe nanotechnologie voor magnetische tape ontwikkeld die de opslagcapaciteit uitbreidt tot 148 GB per vierkante inch.

Cassettebandjes behoren al lang tot het verleden, maar opslag op magnetische tape blijft nog altijd een belangrijke rol spelen binnen overheden en organisaties voor archiefdoeleinden. Het is niet alleen goedkoper, maar ook energievriendelijker en betrouwbaarder dan opslag op schijven.

Sony heeft nu een nieuwe nanotechnologie ontwikkeld die toelaat om de opslagcapaciteit van magnetische tape uit te breiden tot 148 GB per vierkante inch. Dat is vijf keer meer dan de recordcapaciteit die IBM vier jaar geleden heeft bereikt en 74 keer meer dan klassieke magnetische tape.

Sony heeft een nieuwe zachte magnetische onderlaag ontwikkeld, waarop kristallen van amper 7,7 nanometer netjes naast elkaar worden geordend op een polymeerfilm van net geen 5 micrometer dikte. Omdat de kristallen allemaal in dezelfde richting georiënteerd zijn, is er minder verloren ruimte en wordt de opslagdichtheid veel groter dan voorheen. Dat leidt er op zijn beurt toe dat de opslagcapaciteit drastisch kan worden uitgebreid.

De toegenomen opslagdichtheid maakt het mogelijk om op één kleine cartridge tot 185 TB aan data te bewaren. Sony heeft de nieuwe technologie voorlopig wel nog niet gecommercialiseerd, maar het toont aan dat er nog wel wat potentieel zit in de ondertussen meer dan 80 jaar oude magneetband.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business