Google Chromecast: wat kan je ermee?

De Chromecast van Google is sinds kort ook in België beschikbaar. Maar wat kan je er eigenlijk allemaal mee? Wij zochten het uit.

Met de Chromecast van Google kan je vanaf je smartphone, tablet of laptop media streamen naar je televisietoestel. De kleine HDMI-stick was vlak na zijn lancering in de Verenigde Staten een onmiddellijk succes vanwege de relatief lage prijs van 35 euro. Sinds kort is het gadget ook bij ons officieel verkrijgbaar via Googles eigen Play Store en verschillende webwinkels. Ik ging aan de slag met de Chromecast en zocht uit wat je er allemaal mee kan.

De installatie

Naast de lage prijs is ook het gebruiksgemak een belangrijk verkoopsargument. De Chromecast is in luttele minuten ingesteld en klaar voor gebruik. Je prikt de stick in een vrije HDMI-poort op je tv en sluit er langs de andere kant een USB-kabel op aan. Die verbind je via een stopcontact met het lichtnet – let op: een stroomadapter is niet inbegrepen – of sluit je aan op een usb-poort van je tv, indien het toestel daarover beschikt. Vervolgens download en installeer je de installatie-app die je vind op chromecast.com/setup en doorloop je de stappen om je Chromecast met het wifi-netwerk te verbinden.

[related_article id=”158901″]

Eenmaal geïnstalleerd zal de Chromecast permanent “luisteren” of er apparaten op het netwerk contact proberen te leggen met de stick. Het is daarom noodzakelijk dat de Chromecast met hetzelfde netwerk verbonden is als de apparaten waarmee je wil streamen. In mijn testopstelling thuis had de Chromecast af en toe problemen om een stabiele wifi-verbinding in stand te houden, maar dat was makkelijk te verhelpen door mijn router beter te positioneren ten opzichte van mijn televisietoestel.

Vanaf smartphone of tablet

Om met de Chromecast media van je smartphone of tablet naar je televisie te streamen, heb je een applicatie nodig die met de stick overweg kan. Er zijn apps voor het streamen van video, foto’s, muziek en spelletjes, maar ook voor het weergeven van je agenda, het weer of Twitter. Sinds Google het platform voor ontwikkelaars heeft opengesteld, neemt het aantal compatibele apps elke dag toe en worden er voortdurend nieuwe functies bedacht waar je de Chromecast voor kan inzetten. De voornaamste bestaansreden van de Chromecast blijft echter om video naar het grote scherm te streamen, vanaf het internet of vanaf een lokale bron. Bij lokale bestanden moet je er wel rekening mee houden dat de stick niet alle video- en audiocodecs ondersteunt, al kunnen verschillende apps daar wel een mouw aan passen.

Volgens Google zijn er al duizenden apps beschikbaar, zowel voor Android als iOS, maar het is allesbehalve eenvoudig om ze te ontdekken. Op de Chromecast-website vind je weliswaar een uitgebreid overzicht van alle beschikbare apps, maar er wordt geen onderscheid gemaakt tussen Android en iOS, en er is geen enkele manier om de apps te filteren op categorie. Je kan ook rechtstreeks in de Play Store of App Store zoeken door de zoekterm “Chromecast” in te geven om de meest relevante apps boven water te brengen, maar opnieuw is er geen manier om de applicaties te filteren. Op Android heeft een ontwikkelaar de pijn proberen verlichten met de app Cast Store, maar eigen ervaring leert dat die applicatie niet helemaal op punt staat.

Het vinden van de juiste applicaties is dus niet zo eenvoudig. Bovendien zijn niet alle apps in ons land beschikbaar, omdat ze vasthangen aan een buitenlandse streamingdienst zoals Netflix – dat overigens later dit jaar wel naar België komt – Hulu of HBO Go. Toch is ook het beschikbare aanbod ruim genoeg om de investering in een Chromecast de moeite waard te maken. Denk bijvoorbeeld aan apps als Youtube, Google Play Music, Google Play Films, Plex en Vevo, om een paar grote namen te noemen. Of wat dacht je van de DS Video-app voor eigenaars van een Synology NAS of een lokale app als Stievie, dat momenteel hard aan het werk is om ondersteuning voor de Chromecast in te bouwen.

Wanneer een compatibele app toegang heeft tot hetzelfde wifi-netwerk als een actieve Chromecast verschijnt er in de interface een nieuwe knop waarmee je de inhoud van de app kan “casten” naar het grote scherm. Duikt die knop nergens op, dan weet je dat er ergens een kink in de virtuele kabel zit en controleer je best even of je Chromecast inderdaad verbonden is met hetzelfde netwerk als je smartphone of tablet. Wanneer je op de knop drukt verschijnt de inhoud van de applicatie onmiddellijk op het televisiescherm. Je mobiel toestel doet nu dienst als een afstandsbediening, maar je kan de app ook zonder problemen afsluiten en bijvoorbeeld even je mails of Facebook checken, de stream naar je tv zal niet worden afgebroken. Dat komt doordat de Chromecast rechtstreeks de bron van de gestreamde inhoud raadpleegt. Heb je bijvoorbeeld een Youtube-clip doorgestuurd vanaf je smartphone, dan zet de Chromecast zelf een verbinding op met de servers van Youtube om het filmpje af te spelen.

Vanaf een browser

Ook vanaf je laptop of computer kan je naar de Chromecast streamen, op voorwaarde dat je gebruikmaakt van Googles eigen Chrome-browser. Daarvoor installeer je de Google Cast-extensie uit de Chrome Web Store. Op websites die voor de Chromecast zijn geoptimaliseerd, zoals Youtube, zie je dan een nieuwe optie om de video via de Chromecast af te spelen op je televisiescherm. Ook hier geldt dat computer en Chromecast zich op hetzelfde wifi-netwerk moeten bevinden. Je kan ook een volledig tabblad in Chrome naar je tv doorsturen, zodat je websites, foto’s en andere media kan bekijken op het grotere scherm. De spiegelfunctie zit wel nog altijd in een bètafase en vereist volgens Google een snelle computer en wifi-verbinding. Overigens wordt die spiegelfunctie binnenkort ook op Android geïntroduceerd, zodat je het scherm van je Androidsmartphone of -tablet integraal op je televisie kan weergeven.

Zonder wifi

Momenteel kan je enkel naar de Chromecast streamen wanneer die met hetzelfde wifi-netwerk verbonden is als je mobiel apparaat of laptop, maar Google werkt aan een oplossing om dat te omzeilen. Later dit jaar krijgt de Chromecast de mogelijkheid om Androidtoestellen in de buurt te detecteren en valideren, zodat ze naar de tv kunnen streamen zonder met hetzelfde wifi-netwerk verbonden te zijn. Google werkt daarvoor aan een technologie met ultrasoon geluid. Wanneer een apparaat verbinding probeert te maken met de Chromecast zal de dongle via de tv-luidsprekers een geluid uitsturen dat voor mensen niet hoorbaar is, maar wel kan worden opgevangen door de microfoon van mobiele apparaten die zich in dezelfde kamer bevinden. De technologie zal in eerste instantie alleen op Android worden ondersteund, voor iOS en Windows blijft het wel noodzakelijk om met hetzelfde wifi-netwerk verbonden te zijn.

Conclusie

De Chromecast is een voordelige manier om je televisie in een slimme tv te veranderen. Hoewel de mogelijkheden op het eerste zicht beperkt lijken, ontdek je het ware potentieel pas wanneer je jezelf onderdompelt in het almaar groeiende aanbod aan apps die reeds voor het platform beschikbaar zijn. Helaas ontbreekt het aan een efficiënte manier om door dat aanbod te zoeken, waardoor het een hele klus wordt om te vinden wat je zoekt. Eenmaal je vertrokken bent met de juiste apps valt het gebruiksgemak echter moeilijk te evenaren. Eén druk op de knop volstaat om je favoriete media op het grote scherm weer te geven. Het enige wat je nodig hebt is een wifi-netwerk en een vrije HDMI-ingang op je televisietoestel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business