Nieuws

Samsung lanceert twee nieuwe Galaxy Notes

Samsung heeft op zijn Unpacked-evenement in Berlijn niet één, maar twee nieuwe Galaxy Notes onthuld, waarvan eentje met een "edge".

Samsung maakte er al lang geen geheim meer van dat het tijdens een Unpacked-evenement aan de vooravond van de IFA-beurs in Berlijn de nieuwe Galaxy Note zou voorstellen. Toch kwamen de Koreanen nog verrassend uit de hoek. Er werden niet één, maar twee exemplaren van de reuzetelefoon aan het publiek voorgesteld: de Note 4 en de Note 4 Edge.

Galaxy Note 4

Het amoledscherm van de Note 4 is met 5,7 inch even groot gebleven als dat van de Note 3, maar Samsung ruilt het Full HD-scherm deze keer in voor een Quad HD-exemplaar met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Een amoledscherm zorgt niet alleen voor snelle reactietijden, maar ook voor een kleurbereik dat ongeveer 20 procent hoger ligt dan dat van een lcd-scherm.

[related_article id=”161563″]

Het grote schermoppervlak leent zich uitermate goed voor multitasking en Samsung speelt daar handig op in met Multi Window, waarmee je meerdere apps naast elkaar kan draaien. Die functie werd verder uitgebouwd, zodat je applicaties nu ook in een pop-up kan weergeven of minimaliseren in een zwevende icoontje, vergelijkbaar met de Chat Heads van Facebook Messenger.

Een ander onderscheidend kenmerk van de Note-reeks is de S Pen. Samsung heeft niet alleen de drukgevoeligheid van het pennetje verdubbeld ten opzichte van de Note 3, maar er werd ook heel wat nieuwe functionalteit toegevoegd. Met Smart Select kan je bijvoorbeeld makkelijk afbeeldingen maken van delen van je scherm door simpelweg kadertjes te tekenen. Het pennetje heeft ook een paar eigenschappen geërfd van de computermuis, zoals het selecteren van tekst of meerdere foto"s tegelijk. Samsung werkt overigens samen met vulpennenmerk Mont Blanc aan een reeks stijlvolle pennen voor de Note 4.

De Note 4 heeft dezelfde faux lederen achterkant als de Note 3, maar de valse stiksels werden achterwege gelaten.

De camera werd opgewaardeerd naar 16 megapixels en beschikt voortaan over optische beeldstabilisatie. Vooraan zit een 3,7 megapixelcamera met een diafragma van f/1.9, om meer licht binnen te laten. Daarbovenop beschikt de Note 4 over een aantal extra snufjes voor de verstokte selfiefotograaf. Zo werd de beeldhoek van de frontcamera uitgebreid naar 90° en kan je selfiepanorama"s maken met een beeldhoek van 120°. Om te voorkomen dat de camera beweegt wanneer je een foto probeert te maken, kan je een kiekje vastleggen door je vinger op de hartslagsensor aan de achterkant van het toestel te leggen.

Samsung heeft verder nog extra aandacht gespendeerd aan de batterij, het valt immers te verwachten dat het nieuwe Quad HD-scherm heel wat meer energie verbruikt dan een Full HD-scherm. Toch werd de batterij amper in capaciteit uitgebreid, van 3.200 mAh naar 3.220 mAh. Samsung beweert echter dat het batterijleven desondanks toch heel wat beter moet zijn omdat de Note 4 efficiënter zou omgaan met zijn energie. De batterij van de Note 4 zou er bovendien de helft minder lang over doen om op te laden van 0% naar 50% in vergelijking met de Note 3.

De Galaxy Note 4 is vanaf oktober bij ons beschikbaar in het zwart of wit. De adviesprijs bedraagt 749 euro.

Galaxy Note Edge

Samsung maakte van de gelegenheid gebruik om een speciale uitvoering van de Note 4 te onthullen: de Galaxy Note Edge. Het scherm van de Edge is langs de rechterkant afgebogen en dat gebogen deel doet dienst als een tweede scherm. Het Edge-scherm biedt plaats aan je veelgebruikte apps, toont meldingen, geeft de tijd of het weer mee… 

Samsung maakt de SDK van het Edge-scherm beschikbaar voor ontwikkelaars zodat zij er invulling aan kunnen geven. Het lijkt ons op het eerste zicht vooral een gimmick en een poging van het bedrijf om te tonen dat ze in staat zijn om innovatief uit de hoek te komen, maar de toekomst zal uitwijzen of er meer potentieel in zit.

In tegenstelling tot de Galaxy Note 4 zal de Note Edge voorlopig niet bij ons in de winkels terecht komen.

Specificaties Galaxy Note 4

  • Scherm: 5,7 inch Quad HD Super AMOLED (2.560 x 1.4450 pixels)
  • CPU: 2,7 GHz quadcore Snapdragon 805
  • RAM: 3 GB
  • Opslag: 32 GB + micro SD (tot 64 GB)
  • Camera: 16 MP + OIS en 3,7 MP (f/1.9)
  • Verbinding: 3G, LTE Cat 6, wifi 802.11ac, NFC, bluetooth 4.0, USB 2.0, MHL 3.0, MirrorLink
  • Batterij: 3.220 mAh
  • OS: Android 4.4 KitKat
  • Extra"s: Vingerafdruksensor, hartslagmeter, UV-sensor
  • Gewicht: 176 gram
  • Dimensies: 153,5 x 78,6 x 8,5 mm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business