Nieuws

Sony onthult Xperia Z3-reeks

Sony neemt het mes tussen de tanden en zet hoog in op kleinere formaten van vlaggenschepen. Of zijn de kleine toestellen nu zijn nieuwe vlaggenschepen?

Op de Sony-presentatie op de IFA-beurs in Berlijn was het direct duidelijk dat Sony groots wilde uitpakken met de Z3. Naast de verwachte Xperia Z3, toonde het ook ineens de Z3 Compact en de Tablet Z3 Compact. Een grote focus naar kleinere toestellen, want in tegenstelling tot de andere merken is de Z3 Compact identiek aan de Z3.

Opvallend is dat de Z3-varianten amper een half jaar na de Z2-reeks komen. In februari kondigde Sony namelijk op Mobile World Congress de Z2-toestellen aan. Een cyclus van een half jaar lijkt de norm te worden bij Sony, wat ook intern wordt bevestigd. Alleen de Z2 Tablet krijgt geen opvolger en zal het dus met een cyclus van één jaar moeten doen.

Xperia Z3 Compact
Vergeleken met de Z3 is de Z3 Compact wel een flink stuk dikker, om ervoor te zorgen dat de autonomie nog wel goed zit. Het 4,6 inchscherm is 0,3 inch groter dan de Z1 Compact, maar heeft verder dezelfde specificaties als de Z3: Snapdragon 801, Android 4.4.4, 20 megapixelcamera en een accu van 2.600 mAh. Het enige wat misschien iets hoger kan in specificaties is het 720p-scherm, maar in onze eerste korte test konden we niet echt van een ‘slecht’ scherm spreken.

[related_article id=”158662″]

Sony blijft voorlopig de enige met een high-end smartphone die toch een kleiner scherm heeft. Met een adviesprijs van 499 euro valt hij mooi in het tussensegment, terwijl de specificaties mee kunnen met de grote jongens. Ligt dit najaar nog in de winkel.

Xperia Z3
Het vlaggenschip volgens Sony is natuurlijk nog steeds de Xperia Z3. Hij krijgt alles mee wat ze in huis hebben bij Sony: Snapdragon 801, 20 megapixelcamera, 3 GB RAM, 5,2 inch full HD-scherm, 3.000 mAh-batterij en een IP-verhoging naar IP68. Technisch gezien betekent het dat de Z3 nog beter stofdicht is, maar de kans dat je daar zelf achter gaat komen lijkt ons eerder klein.

Sony benadrukte tijdens zijn persconferentie sterk Hi-res Audio, en de Z3 is de allereerste smartphone waar je dat standaard in terugvindt. Standaard zitten er in de doos ook noisecancellingoortjes, een kwestie van je mp3-speler voor eens en voor altijd in de prullenbak te gooien. Sony heeft ook beide stereo luidsprekers naar de voorkant verhuisd, zodat je ook zonder oortjes gelukkig kunt kijken naar filmpjes en luisteren naar muziek.

De Xperia Z3 is verkrijgbaar in vier kleuren: wit, zwart, muntgroen en brons. Eind dit jaar verkrijgbaar voor een adviesprijs van 649 euro.

Xperia Z3 Tablet Compact
Onder het mom dat alles kleiner mag, krijgt de Z2 Tablet een kleinere broer onder de noemer Z3 Tablet Compact. Hiermee blijft de Z2 Tablet als enige achter zonder vernieuwing. De Z3 Tablet Compact is net zo dun als zijn anorexia grote broer, en weegt amper 270 gram. Je zou denken dat zo’n lichtgewicht de batterij niet ten goede komt, maar volgens Sony zou hij het een dikke twaalf uur moeten kunnen uitzingen.

Het scherm is net als de Z2 Tablet full HD, meer bepaald 1.920 x 1.200 pixels. Intern vinden we verder nog een Snapdragon 801 en 2 GB RAM. De Z3 Tablet Compact is binnenkort in drie smaken te koop: 399 euro voor de wifi 16 GB-versie, 449 euro voor de 32 GB-versie en een 4G-variant met 32 GB kost 499 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business