Nieuws

Hoe Apple Healthkit in de praktijk zou kunnen werken

De technologie van Apples Healthkit helpt medici met iPhones en iPads bij het monitoren van de bloeddruk, bloedsuikergehalte en andere vitale zaken bij patiënten.

Apples Healthkit is en blijft nog een groot geheim waarvan weinig bekend is over de insteek en schaal van de gezondheids-, activiteits- en lifestylemogelijkheden.

Volgens een nieuw artikel van Reuters zijn twee ziekenhuizen bezig met de ontwikkeling van manieren om de gezondheid van patiënten te monitoren met het gebruik van medische apparaten en Apples nieuwe iOS 8-platform.

[related_article id=”158256″]

Ziekenhuizen
Stanford University Hospital en Duke University ontwikkelen pilotprojecten om patiënten in de gaten te houden via de nieuwe software. Dit in een poging hun ziektes beter te begrijpen. 

Stanford werkt samen met Apple om artsen het bloedsuikergehalte van patiënten met diabetes in de gaten te laten houden. Duke ontwikkelt een manier om de bloeddruk en het gewicht van een patiënt met chronische en erge ziektes te monitoren, zoals problemen met het hart en kanker.

Gegevens verzamelen
Nu wordt het meeste doorgegeven via de telefoon of fax, maar Apples Healthkit kan data verzamelen van medische apparaten en dit weergeven. Hierdoor is het voor de gebruikers eenvoudig om gegevens door te sturen naar hun dokter.

In een poging in een goed blaadje te komen bij de wetsregelaars en om de eindgebruikers (en patiënten) tegemoet te komen, laat Apple weten dat het de data niet ziet.

Ziekenhuizen werken hard om toestemming te krijgen van Apple om het platform te gebruiken. De nadruk ligt op het maximaliseren van vertrouwelijkheid en privacy. De gegevens moeten veilig opgeslagen worden op de apparaten en mogen niet verkocht worden aan adverteerders. Dit staat in de regels van Apple.

Enkele opmerkingen uit het artikel:

  • Apple werkt samen met een aantal zorgaanbieders verspreid door de Verenigde Staten om verbindingen en diensten te ontwikkelen tussen medische apparaten en smartphones en tablets met iOS 8, waarop Healthkit staat.
  • Patiënten met diabetes type 1 kunnen gebruikmaken van een goedkoper iOS 8-apparaat, zoals een iPod Touch. Hiermee kan het bloedsuikergehalte in de gaten gehouden worden tussen bezoeken aan de dokter.
  • Hardwarepartners als Epic Systems en DexCom ontwikkelen hardware en andere oplossingen speciaal voor Apples Healthkit. De Amerikaanse overheid en de Food and Drug Administration zoeken manieren om de Healthkit te integreren in nieuwe producten.
  • Gegevens van monitorapparaten kunnen gedeeld worden met iPhones, iPads en iPod Touch-toestellen die kunnen werken met Healthkit. Vervolgens kan dit veilig en op afstand met de dokter gedeeld worden.
  • Gezondheidsgegevens kunnen vanuit Healthkit doorgestuurd worden naar Epics eigen app met de naam MyChart. Dan kunnen dokters en artsen de data bekijken in Epics elektrische gezondheidsdatabase.
  • Een kleine sensor van DexCom onder je huid meet het glucoseniveau. De data worden elke vijf minuten verstuurd naar een ontvanger, die bijvoorbeeld in de broekzak of tas van de patiënt zit. Vervolgens wordt het doorgezonden naar DexComs mobiele app, die draait op een iPhone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business