Nieuws

Adobe verleidt iPhone-fotografen

Liefst een kwart van de gebruikers van Photoshop Lightroom Mobile gebruikt die app om iPhone-foto's te bewerken. Dat vertelt Tom Hogarty van Adobe in een exclusief interview.

Op Photokina in Keulen sprak Shoot met Tom Hogarty, directeur productmanagement van de fotografie-apps van Adobe.

Nu steeds meer mensen vooral met een smartphone fotograferen, worden mobiele apps steeds belangrijker. Liefst een kwart van de gebruikers van Lightroom Mobile gebruikt die app om iPhone-foto"s te bewerken, zo blijkt uit het interview met Hogarty.

[related_article id=”158262″]

Lightroom gaat mobiel
Dit voorjaar introduceerde Adobe Lightroom Mobile, een aangepaste versie van raw-ontwikkelaar Lightroom voor de iPad en iPhone. Door je beelden via Adobe Creative Cloud te synchroniseren, kun je ze zowel op de desktop/laptop als op mobiele apparaten bekijken en bewerken.

De respons op Lightroom Mobile was fenomenaal, zegt Hogarty (foto). "We hebben nu 200.000 actieve gebruikers per maand, die meer dan honderd miljoen beelden op onze CC-servers geladen hebben. En sinds we de versie voor iPhone hebben, is het niet langer eenrichtingsverkeer van de desktopversie naar de mobiele versie. Een kwart van de foto"s die we ontvangen zijn op de iPhone gemaakt. En mensen besteden heel veel tijd in de app: een kwart van de sessies duurt meer dan tien minuten. Dat is heel lang voor een mobiele app."

Drempel verlaagd
Hogarty vindt het een goede zaak dat smartphones de instapdrempel naar fotografie verlaagd hebben. "Er zijn veel meer mensen met fotografie bezig dan ooit tevoren. Wij geven hen tools die ze op een smartphone leren kennen, en blijven gebruiken als ze de stap zetten naar een "echte" camera. Voor ons maakt het niet uit waarmee je fotografeert."

Steeds meer "beeldmakers" gebruiken tegenwoordig foto én video om hun verhaal te vertellen. Hogarty geeft toe dat Adobe nog werk aan de winkel heeft om zich  aan die convergentie aan te passen. "Met onze desktop-apps [Photoshop en Lightroom] kunnen we al dezelfde videoformaten importeren als Premiere. Maar voor mobiel moeten we de fundamenten aanpassen. We kunnen nog geen video inlezen die met een iPhone gefilmd is."

Het hele interview met Hogarty op Photokina lees je hier op onze zustersite shoot.be. In Shoot 33 (te koop in onze shop) vind je een uitgebreide cursus over Lightroom Mobile.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business