Nieuws

Twitter dagvaardt Amerikaanse regering

Twitter wil dat het zijn gebruikers volledig mag inlichten over het aantal aanvragen dat het krijgt van de regering om data te overhandigen. Nu is dat nog verboden.

Het sociale netwerk Twitter stapt naar de rechter en dagvaardt de Amerikaanse overheid. Het bedrijf wil dat de beperkingen rond het onthullen van gegevensaanvragen worden opgeheven.

Het bedrijf uit San Francisco klopt daarvoor aan bij het US District Court van North Carolina. Volgens Twitter is de eis van de overheid om geen mededelingen te doen over welke en hoeveel data ze opeist in strijd met het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, dat gaat over de vrije meningsuiting.

[related_article id=”161920″]

Twitter-advocaat Ben Lee schrijft op de Twitter-blog dat het inperken van de volledige transparantie rond dat soort aanvragen betekent dat technologiebedrijven nooit volledig eerlijk kunnen zijn tegenover hun gebruikers.

Bezorgde twitteraars
Twitter wil naar eigen zeggen ook tegemoetkomen aan de bezorgdheid die veel gebruikers hebben rond de data-aanvragen van de regering. Het gaat vooral om aanvragen onder de zogenaamde FISA-wet (Foreign Intelligence Surveillance Act) en via de NSL (National Security Letters).

Bedrijven mogen in de VS niet openbaar maken of en wanneer ze zo’n FISA-bevel hebben gekregen, zelfs niet als het er nul waren. Er zijn wel nieuwe regels waarin een globaal overzicht mag gegeven worden (bijvoorbeeld 0 tot 999 of 15.000 tot 15.999), maar die mogen niet over de laatste zes maanden gaan om lopende onderzoeken niet in gevaar te brengen. Ook voor NSL-verzoeken geldt dit systeem, alleen is hier geen afkoelingsperiode van zes maanden.

Uit documenten die gelekt werden door Edward Snowden blijkt dat dit soort aanvragen cruciaal zijn voor de toezichtstrategie van de Amerikaanse overheid. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business