Nieuws

Verrassende wisseling van de wacht bij AMD

AMD heeft een nieuwe directeur: Lisa Su zal Rory Read vervangen. Dit tot grote verbazing van verschillende analisten.

Advanced Micro Devices heeft vanaf nu een nieuwe CEO: Lisa Su, die al een paar maanden de officiële rechterhand van voormalig CEO Rory Read was. Zij zal het bedrijf moeten stabiliseren terwijl het zich probeert te positioneren in nieuwe markten buiten pc’s en servers.

AMD had het de laatste jaren financieel moeilijk, maar kreeg recent een opsteker toen zijn chips opgenomen werden in de Xbox One en Playstation 4. Het bedrijf probeert z’n marktaandeel in de pc-markt vast te houden maar heeft wel z’n plannen rond servers aangepast naar ARM-processoren. AMD maakt nu ook chips op maat voor klanten, in een poging om minder af te hangen van de dalende pc-markt.

Verrassing
Volgens Nathan Brookwood van analysebedrijf Insight 64 had niemand deze wissel zien aankomen, maar is Su wel uiterst geschikt voor de job. “Het is een goede zet, maar de timing vind ik uiterst eigenaardig. Read had zeker nog meer voor het bedrijf kunnen doen”, zegt hij.

Sinds zijn aanstelling als directeur van AMD in 2011 bracht Read wat broodnodige stabiliteit naar het bedrijf en kon hij een aantal kwartalen winst neerzetten. AMD heeft echter een lange geschiedenis in het abrupt wisselen van CEO; Read werd zelf als buitenstaander binnengehaald uit Lenovo om Dirk Meyer te vervangen.

Dit keer komt de opvolger van binnen het bedrijf. Su heeft een enorme technologische bagage, met een achtergrond in de halfgeleiderindustrie, zegt Brookwood. “Ze begrijpt de specifieke problemen van halfgeleiderbedrijven veel beter dan Read.”

Nieuwe strategie
Read en Su werkten de afgelopen maanden samen aan een nieuwe strategie voor het bedrijf, waarbij Read een cultuur introduceerde waarin het tijdig afleveren van producten centraal stond en Su de productie van die chips overzag. Het op tijd afleveren van de complexe chips voor zowel de Xbox als de PS4 was in die zin een succesverhaal.

Volgens Dean McCarron van Mercury Research werd Su al geassocieerd met een aantal groeiende onderdelen van het bedrijf, zoals de semi-custom processoren en ingebedde chips voor het internet der dingen. “De uitdaging zal er nu in bestaan om deze stijgende lijn verder te zetten.”

AMD heeft het vooral moeilijk om door te breken in de high-margin serverchips, waar het maar een klein marktaandeel heeft in vergelijking met Intel. AMD brengt nu wel de opkomende ARM-architectuur binnen in z’n verder door x86 gedomineerde server-chipportfolio. De eerste ARM-servers met AMD’s chips staan gepland voor begin volgend jaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business