Nieuws

Aan de slag met Android Lollipop

We halen Android Lollipop uit zijn wikkel en kijken wat voor zoets het nieuwe besturingssysteem van Google te bieden heeft.

Het is nog even wachten tot Android 5.0 Lollipop officieel op de eerste toestellen beschikbaar komt, maar we konden reeds aan de slag gaan met de versie voor ontwikkelaars die deze week werd uitgerold. Een eerste blik op de vijfde grote versie van Googles mobiele besturingssysteem.

Tikken en gaan

‘Tikken en gaan’ is zo’n functie waarvan je je afvraagt waarom die al niet langer in het besturingssysteem aanwezig is. Zo handig is het. Wanneer je Android Lollipop voor het eerst opstart, kan je eenvoudig je Google-account en apps kopiëren van je oude naar je nieuwe toestel door ze kort met de rug tegen elkaar te houden. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat beide apparaten NFC ondersteunen, maar dat is voor de meeste telefoons tegenwoordig het geval.

[related_article id=”158901″]

Je kan je apps en instellingen natuurlijk ook gewoon downloaden via een back-up uit Google Cloud, maar deze nieuwe manier maakt dat proces nog eenvoudiger en vooral ook sneller. Eén kleine opmerking: wanneer je met ‘Tikken en gaan’ een toestel activeert, wordt de tweestapsverificatie omzeild. Je moet alleen je wachtwoord ingeven, geen extra code. Google neemt vermoedelijk genoegen met je oude smartphone als middel om je identiteit te verifiëren.

Material Design

De meest opvallende verandering is de nieuwe designtaal die Google hanteert. Zeker voor wie het gewoon is om standaard Android te gebruiken, blaast het Material Design een hele nieuwe wind door het OS. Het nieuwe design is erg “plat”, net zoals Microsoft en Apple dat tegenwoordig ook doen, en wordt getypeerd door opvallend kleurgebruik en flitsende animaties.

Het is voorlopig wel nog de vraag hoeveel we van dat nieuwe design te zien zullen krijgen op toestellen van fabrikanten die een eigen schil over het besturingssysteem draperen. Google probeert alvast om ontwikkelaars mee aan boord te krijgen, zodat ze hun apps aanpassen volgens de richtlijnen van Material Design.

Google maakt in Android Lollipop nog meer gebruik van zijn kaarteninterface, die voor het eerst werd geïntroduceerd in Google Now en sindsdien in steeds meer diensten begon op te duiken. De kaarten komen voortaan ook terug in het overzicht met recente apps en in het meldingenpaneel.

Wanneer je dat meldingenpaneel verder naar beneden trekt, verschijnt het menu met snelle instellingen. Dat biedt voortaan ook een sneltoets om de flitser als zaklamp te gebruiken. Vanaf deze versie is het ook mogelijk om meerdere gebruikersprofielen op je smartphone te registreren, dat kon voorheen alleen nog maar op tablets. Hoewel je een smartphone niet meteen tussen meerdere personen zal delen, is het wel fijn om een gastaccount te hebben voor wanneer je je telefoon even uit handen geeft.

Onder de motorkap

Het zijn natuurlijk niet alleen esthetische veranderingen die Android Lollipop van zijn voorgangers onderscheiden. Lollipop maakt gebruik van de nieuwe Android Runtime (ART) in plaats van de oude Dalvik-runtime. Daardoor draait het besturingssysteem sneller dan voorheen, iets wat we vooral al hebben gemerkt bij het openen van apps.

Een andere grote plus is het langere batterijleven. Na de upgrade naar Lollipop hield ons toestel het zeker een uur langer vol dan op KitKat het geval was. De batterij is nog altijd de achilleshiel van de meeste mobiele toestellen en alles wat die batterijduur kan verlengen, is dan ook mooi meegenomen.

Easter egg

Google is er niet vies van om enkele easter eggs in zijn producten te verstoppen en heeft zich ook in Lollipop weer van zijn beste kant getoond. De meesten weten waarschijnlijk al dat wanneer je in de instellingen naar ‘Over de telefoon’ navigeert en een paar keer snel na elkaar op de Androidversie drukt, een animatie verschijnt, in dit geval een lekstok die van kleur verandert wanneer je erop tikt. Maar Google gaat nog verder en heeft een easter egg in zijn easter egg verstopt. Een lange druk op de lekstok start een spelletje dat erg doet denken aan Flappy Bird.


De officiële lancering van Android 5.0 Lollipop staat gepland voor begin november, maar dat betekent niedt dat je de update meteen op je toestel zal zien binnenrollen. Wie een Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 of Nexus 10 gebruikt, mag zich verwachten aan een snelle update, maar eigenaars van andere toestellen zijn afhankelijk van de respectievelijke fabrikant. Benieuwd wanneer jouw apparaat de update krijgt? We hebben voor jou een overzicht gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business