Nieuws

Tips voor een veiliger wachtwoordgebruik in het bedrijf

Er gaat geen dag voorbij of we lezen in het nieuws weer over een grote diefstal van een wachtwoordendatabase. Hoe voorkom je dat je wachtwoord gekraakt wordt?

Als een website waarbij je geregistreerd bent te maken krijgt met een wachtwoordlek, kun je daar niets meer aan doen. Je moet maar hopen dat je wachtwoord sterk genoeg is zodat het niet gekraakt wordt. Er zijn twee voorzorgsmaatregelen die bedrijven kunnen uitvoeren, en twee die de eindgebruikers kunnen uitvoeren:

1. Phish je eigen gebruikers

Phishing-aanvallen zijn nog altijd een belangrijke oorzaak van wachtwoordlekken. Gebruik daarom antiphishingtools. Ze zijn niet bulletproof, maar het is beter dan geen verdediging. Probeer ook regelmatig je eigen gebruikers te phishen om hen een lesje te leren: stuur hen een vervalst bericht om in te loggen en kijk of ze erin trappen.

[related_article id=”161920″]

2. Gebruik tweetrapsauthenticatie

Meer en meer bedrijven implementeren tweefactorauthenticatie zodat diefstal van een wachtwoord niet voldoende is om in het account in te breken. Maar dan moet je het wel goed implementeren. Beveilig de tweefactorauthenticatiedatabase goed, zodat die niet gecompromitteerd wordt. En maak tweefactorauthenticatie niet optioneel.

3. Hergebruik wachtwoorden niet

Zorg dat je gebruikers hun wachtwoorden niet hergebruiken op verschillende websites. De kans is immers groot dat uiteindelijk een van die websites gekraakt wordt. Hackers zullen een gekraakt wachtwoord altijd op andere websites uitproberen.

4. Verander wachtwoorden regelmatig

Je moet ervan uitgaan dat tenminste één van je wachtwoorden ergens in een hackersdatabase zit te wachten tot het gekraakt wordt. Verander daarom al je wachtwoorden één keer per jaar, of zelfs vaker als je het risico nog wilt reduceren.

In samenwerking met Smartbiz.be.

Op 11 december 2014 verozrgt Business Meets IT een seminarie waarop je alles te weten komt over business continuity & security. Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vind je op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business