Nieuws

Apple ResearchKit ondersteunt medische professionals

Apple heeft een nieuw platform ontwikkeld om onderzoekers en bedrijven te helpen met het verzamelen van patiëntgegevens.

Apple is een nieuwe samenwerking aangegaan in het veld voor medisch onderzoek. Tijdens het Apple Watch-event afgelopen maandag, liet het bedrijf weten bezig te zijn met ResearchKit, software voor medische professionals om apps te ontwikkelen. Apple heeft het platform al getest met groepen van Oxford en Stanford door te assisteren bij het maken van apps voor verschillende onderzoeken.

Een van de voorbeelden die Apple noemt is een app die inschat of een patiënt de ziekte van Parkinson heeft. Dat doet de software door te luisteren naar de manier van praten, de manier van lopen te bestuderen en te voelen naar trillingen wanneer het scherm wordt aangeraakt. Verder zijn er technologieën om onderzoek te doen naar astma, borstkanker en andere aandoeningen.

[related_article id=”158256″]

Apple belooft dat de privacy van de gebruikers altijd gerespecteerd wordt. Deelnemers kunnen zelf kiezen aan welke onderzoeken ze mee willen doen. Apple kijkt niet naar de verzamelde gegevens. De onderliggende code is gratis beschikbaar voor andere ontwikkelaars.

Aandacht voor gezondheid

ResearchKit is de zoveelste poging van Apple om zoveel mogelijk gezondheidstechnologieën in de eigen apparaten te stoppen. De iPhone beschikt al over HealthKit, ontworpen om informatie te verzamelen zoals het aantal gezette stappen en het genuttigde eten. Dit gebeurt in samenwerking met diverse andere bedrijven.

Apple staat hier niet alleen in. Gezondheid is een belangrijke focus voor bedrijven in de hele branche. Velen hebben inmiddels gezondheidsgadgets geïntroduceerd, zoals de Samsung Gear Fit en Jawbone Up24. Anderen werken nog aan slimme glucosemeters en vergelijkbare producten. Sommige bedrijven zien mogelijkheden om de gegevens van individuen te verzamelen om te voorspellen wanneer ze ziek worden en alvast een behandeling voor te bereiden.

Zelf speelt Apple hier ook op in met de Apple Watch. Het bedrijf positioneert het gadget voornamelijk als gezondheids- en fitnessapparaat. Zo kun je een signaal krijgen als je al te lang stil zit. De Activity-app geeft je dagelijkse activiteit weer, waaronder hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoe vaak je bent opgestaan. De Workout-app geeft gedetailleerde statistieken zoals de afstand, tijd, calorieën en snelheid voor bepaalde sportactiviteiten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business