Nieuws

Linux installeren op Windows 10-pc wordt lastiger

Microsoft laat pc-fabrikanten toe om Secure Boot op hun Windows 10-computers te verplichten, al blijft de keuze bij de producent.

Wie binnenkort een pc met Windows 10 koopt, zal daar mogelijk niet zomaar een andere besturingssysteem, zoals Linux, op kunnen installeren. Microsoft geeft pc-fabrikanten de mogelijkheid om Secure Boot te verplichten op hun apparaten, zo schrijft Ars Technica.

Secure Boot werd in Windows 8 geïntroduceerd als beveiligingsmechanisme tegen malware die het opstartproces van een computer beïnvloedt. Als Secure Boot is geactiveerd, heeft een besturingssysteem de juiste cryptografische handtekening nodig om op de pc te kunnen opstarten.

[related_article id=”161452″]

In Windows 8 moesten pc-fabrikanten Secure Boot standaard activeren, maar gebruikers wel zelf de keuze laten om de functie aan of uit te zetten. Volgens Ars Technica hoeven producenten die keuze onder Windows 10 niet langer aan te bieden, en ligt de beslissing bij henzelf of Secure Boot op hun apparaten kan worden uitgezet of niet.

Hoewel het opzet van Secure Boot nobel is, betekent het ook dat je als gebruiker niet zomaar een ander besturingssysteem, zoals een Linux-distributie, op je computer kan installeren. De cryptografische handtekening komt dan immers niet overeen. Het is voorlopig niet duidelijk in hoeverre pc-fabrikanten zullen stoppen met het aanbieden van de keuze. Overigens geldt de aanpassing alleen voor pc’s, op Windows-smartphones is het sowieso verboden om Secure Boot uit te zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business