Nieuws

Supercomputer Watson vervangt Jeroen Meus

Watson, de supercomputer van IBM, weet wat lekker is en schrijft op basis daarvan recepten. Je kan de creaties zelf proberen via een webportaal of wachten op het kookboek van Chef Watson.

Watson, de supercomputer die IBM intussen meer dan vier jaar geleden introduceerde, is niet immuun voor de kookhype die onze streken al geruime tijd terroriseert. De computer, die destijds de mensheid verpletterde in de populaire quiz Jeopardy, noemt zich vandaag Chef Watson en legt zich toe op koken.

Nieuwe recepten

Daartoe evolueerde het computersysteem van een tool die kennis begrijpt en antwoorden vindt, naar een computer die zelf nieuwe zaken uitvindt. Koken doet Watson niet zelf, recepten schrijven wel. IBM’s supercomputer probeert recepten samen te stellen rekening houdend met een begrip van welke smaken goed bij elkaar horen, een gezonde dosis theorie over het combineren van voedsel, en een begrip van de voorkeuren van mensen. Gewapend met die bijna bovenmenselijke kennis combineert Watson weinig voor de hand liggende gerechten tot nieuwe recepten.

[related_article id=”160734″]

Wie wil kan Chef Watson zelf om een recept vragen. Surf naar deze website, log even in met Facebook, en ga aan de slag. Om een recept te verkrijgen moet je enkele ingrediënten en een kookstijl aangeven, Watson doet de rest. Origineel is de computer wel, zoals de German Curry Powder Shiitake Mushroom Yellow Potato Salmon Casserole bewijst, maar een minimum aan goede smaak blijft ten allen tijde behouden. Zo weigert de kok een recept voor Moederdag te verzinnen met kaas, chocolade en ajuin. Een kookboek met de 65 populairste recepten verschijnt binnenkort in de betere boekenwinkel.

Bovenmenselijk

Chef Watsons kunnen is knap maar ook ietwat griezelig. Dat het systeem informatie kan lezen, analyseren, begrijpen en verwerken tot nieuwe informatie voelt zelfs een beetje menselijk aan. Bovenmenselijk zelfs: volgens het team achter de computer is het onmogelijk voor een mens om over alle mogelijke ingrediënten en combinaties na te denken en recepten te verzinnen. Gelukkig heeft het intellect van Watson ook toepassingen buiten de culinaire sector. De software waarmee de computer onderzoekt of ingrediënten bij elkaar passen werkt ook in andere velden. De medische wetenschap met name heeft er veel baat bij.

Sanofi en het Baylor College of Medicine onderzoeken al in welke mate Watson kan helpen bij het ontdekken van nieuwe behandelingen voor ziektes. Door miljoenen bladzijden aan literatuur te interpreteren onderzoekt Watson of bestaande geneesmiddelen eventueel relevant kunnen zijn voor het behandelen van nieuwe ziektes, net zoals hij onderzoekt of ajuin al dan niet bij fruitsap past.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business