Nieuws

EU wil regulator voor grote internetbedrijven

De Europese Unie overweegt een nieuwe regulator in het leven te roepen die de macht van bedrijven als Facebook en Google moet intomen.

De Europese Unie wil een compleet nieuwe regulator oprichten om beter grip te krijgen op, veelal Amerikaanse, internetbedrijven als Google, Facebook en Amazon. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document dat werd opgesteld door het kabinet van Europees Commissaris voor Digitale Economie, Günther Oettinger. De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal kon het document inkijken.

Volgens het rapport zullen sommige zoekmotoren, online winkels en sociale netwerken binnen enkele jaren een “systematische” rol gaan spelen in de economie. Tweeëndertig “platformen” worden specifiek opgesomd, waaronder Google, Amazon en Etsy. Op vijf na zijn ze allemaal Amerikaans. Slechts één bedrijf, Spotify, is Europees.

Volgens het kabinet-Oettinger werken de bedrijven te weinig transparant, hebben ze monopolistische trekjes, is er een groot risico op prijsvervalsing en creëren ze te weinig Europese jobs.

De EU suggereert dat er een nieuw controleorgaan opgericht wordt om dit soort ondernemingen in de gaten te houden en er voor te zorgen dat ze eerlijk werken. Zo zouden bijvoorbeeld prijsafspraken verboden kunnen worden en is het niet toegelaten dat de uitbaters van het platform discrimineren tussen hun eigen diensten en diensten van derden. Het controleorgaan zou data over het gebruik van de platformen mogen inkijken en scheidsrechter mogen spelen als er onenigheid is tussen de operatoren en de klanten van het platform.

De analyses in het rapport van Oettinger zijn nog lang geen wet. De maatregelen die er in worden opgesomd zouden formeel moeten omgezet worden in wetsvoorstellen door de Europese Commissie en er zou over gestemd moeten worden door de verschillende landen. Een striktere regulering van internetbedrijven zou in Parijs en Berlijn waarschijnlijk verwelkomd worden, maar in Londen zou er al veel minder animo zijn voor dit soort wetten, zegt de Wall Street Journal.

De EU zal naar verwachting volgende maand al nieuwe, maar veel minder vergaande plannen, onthullen voor de internetsector. Daaronder ook een “grondig onderzoek” van grote internetbedrijven. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business