Nieuws

Regering wil anonieme simkaarten halt toe roepen

In een strijd tegen misbruik wil minister van Justitie Koen Geens anonieme prepaidsimkaarten in België verbieden.

Misdaadbendes maken momenteel misbruik van anonieme prepaidsimkaarten. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil daar een mouw aan passen.

Criminelen weten dat ze zeer moeilijk op te sporen zijn door de politie wanneer ze gebruik maken van anonieme kaarten en regelmatig van telefoon veranderen. Minister Geens wilt hier een einde aan maken door de identificatie van deze simkaarten te verplichten. “Er is overleg aan de gang tussen de kabinetten.”, vertelt hij aan Het Journaal.

De politie is al langer vragende partij om de prepaidsimkaarten te verbieden. “Het zijn extra stappen die wij moeten nemen in ons onderzoek om de link te leggen tussen een gebruikt telefoonnummer en de effectieve gebruiker. Het spreekt voor zich dat alle maatregelen die sneller tot identificatie van verdachten kunnen leiden voor ons voordelig zijn.”, zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket.

Indien de kabinetten tot een akkoord komen, zullen de simkaarten niet meer gewoon in de winkel liggen. Je persoonsgegevens zullen aan de simkaart gekoppeld moeten worden, zodat de gegevens achter zo’n simkaart steeds opgevraagd kunnen worden. De privacycommissie uit echter al zijn bezorgdheid. “Dit is een inmenging in het privéleven.”, zegt de voorzitter van de privacycommissie, Willem Debeuckelaere.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business