Nieuws

BrainPort laat blinden terug zien

De BrainPort V100 is een apparaat dat blinden terug in staat stelt te “zien”. Met behulp van elektrodes op de tong wordt visuele informatie doorgegeven aan de gebruiker.

brainport

Vorige week maakte de Food and Drug Administration (FDA) bekend dat het medisch bedrijf Wicab toelating heeft om de BrainPort V100 op de markt te brengen. “Dergelijke medisch-technische innovaties hebben het potentieel miljoenen mensen te helpen.” Zegt William Maisel, hoofdwetenschapper van het Center for Devices and Radiological Health van de FDA. “Het is belangrijk dat we doorgaan met het verbeteren van dergelijke technologie om blinden te helpen onafhankelijker te kunnen leven.”

Het apparaat bestaat uit een zonnebril en een elektrodeplaatje voor op de tong en wordt voorzien van stroom door een batterij. Op de zonnebril is een camera gemonteerd, welke visuele stimuli oppikt. Software zet deze informatie dan om in elektrische pulsen, welke naar je tong worden gestuurd via het elektrodeplaatje. Het elektrodeplaatje is voorzien van 400 afzonderlijke elektrodes. Lichte pixels van de camera stimuleren de elektrodes harder dan donkere pixels. Hierdoor krijgt de gebruiker een beeld van zijn omgeving.

Zien via je tong zal initieel niet intuïtief aanvoelen. Een opleiding voor het gebruik van dit apparaat is dan ook nodig. Tijdens een studie werd aangetoond dat 69 procent van de gebruikers in staat waren een object te identificeren met BrainPort na een opleiding van een jaar. Vorig jaar bewezen de gebroeders Coppens in “Het lichaam van Coppens” al dat zij in staat zijn objecten te identificeren met hun tong.

Momenteel zal het apparaat echter nog niet voor het brede publiek zijn, met zijn kostenplaatje van maar liefst 10.000 dollar per stuk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business