Nieuws, slider

Bancontact maakt mobiel betalen voor bijna elke Belg mogelijk

Betalingsprovider Bancontact voegt contactloos betalen via NFC toe aan zijn arsenaal. Zo krijgt bijna iedere Belg met de juiste smartphone toegang tot de optie.

Vanaf vandaag kan je met de Bancontact-app betalen via NFC, waardoor in een klap heel wat Belgen toegang krijgen tot mobiel betalen. Betalen via Bancontact wordt immers door alle grote banken in België ondersteunt. Bovendien zou tegen 2018 elke betaalterminal dergelijke betalingen kunnen verwerken.

Voorwaarden

Je kon voorheen al contactloos betalen door het scannen van een QR-code, maar dat was enkel handig voor betalingen tussen personen, niet in de winkel. De NFC-methode bezit een paar grote voordelen. Allereerst is het sneller, omdat je er in principe je smartphone niet voor moet ontgrendelen. Een ander groot pluspunt is het feit dat je geen verbinding met het internet nodig hebt, wat voor het verwerken van een QR-code wel het geval is. Voor CEO Kim van Esbroeck is het “een nieuwe mijlpaal in de manier waarop we betalen.”

Er zijn een paar technische voorwaarden aan het gebruik van NFC met Bancontact verbonden. Je vindt de gratis Bancontact-app zowel op Android als iOS terug, maar betalen met NFC is enkel mogelijk met Android. Op iOS kan je niet met de betalingsmethode werken, omdat Apple geen toegang geeft tot de NFC-chip van zijn toestellen. Voor iPhone-gebruikers zal het waarschijnlijk wachten zijn tot Apple Pay het land aandoet voor ze van de voordelen van NFC-betalen kunnen genieten. Om contactloos te betalen moet je minstens Android 4.4 op je smartphone hebben staan. En uiteraard moet je toestel ook uitgerust zijn met de mogelijkheid om via NFC te verbinden. Die optie vind je tegenwoordig op de meeste toestellen uit het middensegment en hoger terug.

In de praktijk

Wie voldoet aan de bovenstaande voorwaarden en de Bancontact-app op zijn telefoon heeft staan met een actieve kaart, kan meteen aan de slag. Om bedragen tot 25 euro te betalen, volstaat het om gewoon je smartphone te activeren zonder te ontgrendelen en deze tegen het NFC-logo op een betaalterminal te houden om je transactie te voltooien. Gaat het om een grotere som, dan moet je eerst je pincode invoeren om de betaling te bevestigen. Doe je met meerdere kleine betalingen een som van meer dan 50 euro op, dan zal de app je ook opnieuw om je pincode vragen als een veiligheidsmechanisme.

Momenteel is meer dan twee derde van de betaalterminals in België uitgerust met de mogelijkheid om via NFC te betalen. Tegen 2018 zouden zowat alle betaalterminals de capaciteit hebben om dergelijke betalingen te verwerken, zo stelt Bancontact. De Banctontact-app wordt ondersteund door 20 banken en is beschikbaar voor 99% van alle Bancontact-houders. Dat maakt het verschil met concurrerende apps als Android Pay of Payconiq, die enkel maar met een beperkt aantal banken samenwerken.

Banken en handelaars

Dankzij een samenwerking tussen Bancontact en Belfius kan je sinds deze zomer ook met de Belfius-app contactloos betalen via NFC. CEO Kim Van Esbroeck stelt dat er wellicht nog banken zullen volgen die de functie binnen hun eigen app zullen aanbieden, maar heeft geen specifieke informatie over aanstaande lanceringen. Die beslissing is aan de bank.

Voor handelaars die voorheen al mobiel betalen via Bancontact aanboden is er geen meerkost verbonden aan de introductie van NFC. “Als een handelaar vandaag betaling via de contactloze kaart aanbiedt, dan zal dat met de smartphone geen verschil maken,” zegt Van Esbroeck.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business