Nieuws

Hersenafstandsbediening succesvol getest

Een muis bedienen via een druk op een knop: Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd dankzij een revolutionaire hersenprobe.

Een team van Amerikaanse wetenschappers is erin geslaagd om een flinterdunne hersensonde te ontwikkelen die op afstand bediend kan worden. De probe, die tien keer dunner is dan een mensenhaar, kan neuronen manipuleren door het toedienen van vloeistoffen en het schijnen van licht.

Het team slaagde erin om de bewegingen van muizen te sturen door een druk op een knop, draadloos verbonden met het implantaat en met een maximumbereik van 90 centimeter. De exacte afmetingen van de probe: een dikte van 80 micrometer en een breedte van 500 micrometer, gerealiseerd dankzij nanotechnologie die ook gebruikt wordt voor het produceren van computerchips. In het implantaat kunnen tot vier vloeistoffen worden opgeslagen, en het bevat vier lichtdiodes.

De minieme omvang van de probe zorgt ervoor dat beschadiging van het hersenweefsel bij inbreng sterk wordt teruggedrongen, alleszins voor muizen. Hierdoor kan de probe diep in een muizenbrein gestoken worden, om daar via licht- of chemische manipulatie neuronen te beïnvloeden.

De onderzoekers beschrijven de productie-instructies van hun implantaat gedetailleerd in hun studie. “Een instrument is enkel nuttig als het wordt gebruikt,” zeggen ze daarover. “Wij geloven in een open, crowdsourced aanpak van neurowetenschap.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business