Nieuws

Vlaamse overheid stuntelt met valse phishingmail

Om zijn personeel te testen heeft de Vlaamse overheid een valse phishingmail gestuurd naar zo’n 20.000 ambtenaren. Het resultaat was echter niet wat ze verwacht hadden.

phishing_password_security_thinkstock-100412471-primary.idge

Ook de Vlaamse overheid is alert voor cyberaanvallen. Om na te gaan of zijn personeel wel juist reageert op verdachte mails, stuurde de overheid daarom valse phishingmails uit naar 20.000 ambtenaren. In de mail werd naar de creditkaartgegevens van de ontvanger gevraagd onder het mom van een onbetaalde factuur van Thalys.

Het personeel reageerde echter beter dan de Vlaamse overheid had verwacht. In plaats van blindelings de mail te geloven, belde veel medewerkers namelijk naar Thalys of de politie om hun beklag te doen. Een goede reactie zou je denken, ware het niet dat de Vlaamse overheid geen van beide instanties op de hoogte had gebracht van deze test. Hierdoor kwamen zowel Thalys als de politie uit de lucht vallen.

Nadat duidelijk werd voor hoeveel overlast de mail zorgde, krabbelde de Vlaamse overheid al gauw op hun schreden terug. “We willen graag breed communiceren over het feit dat dit een test was, omdat een aantal bezorgde werknemers blijkbaar uit eigen initiatief contact hebben genomen met de politie en met Thalys, wat tot enige overlast heeft gezorgd,” stond te lezen in de mail die de Vlaamse overheid uitstuurde naar hun medewerkers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business