Nieuws

Aan de slag met China’s Windows XP-kloon

China wil niet upgraden naar een nieuwe versie van Windows, en het land vertrouwt die dekselse Amerikanen bovendien niet. Een zelf in elkaar gebokste XP-kloon moet soelaas bieden.

China is ’s werelds grootste fan van Windows XP. Toen Microsoft vorig jaar eindelijk de ondersteuning van het stokoude besturingssysteem opgaf, schoot dat in het verkeerde keelgat bij de Chinezen. Onder andere het overheidssysteem maakte immers gebruik van het OS, en upgraden zagen ze daar niet zitten. Bovendien houdt China er van om de VS te verdenken van het toevoegen van spionage-achterpoortjes in de nieuwe besturingssystemen van Microsoft. Tijd dus voor verandering.

Mythisch dier

Die verandering komt er in de vorm van NeoKylin, een OS ontwikkeld door China Standard Software. Quartz kon het OS zelf bekijken. Zelfs voor het ongeoefende oog is het meteen duidelijk waar het land z’n mosterd heeft gehaald. Op het eerste zicht ziet NeoKylin, dat de naam draagt van een mythisch paard-achtig dier, er helemaal uit als Windows XP.

Niet alleen de startknop tekent present ook de icoontjes en zelfs de namen van belangrijke functies zoals deze computer en de prullenbak zijn hetzelfde als bij de oude Windowsversie. Een voorgeïnstalleerde productiviteitssuite heeft pictogrammen recht uit Microsoft Word, maar de Chinese versies van Excel en Word zijn gebaseerd op OpenOffice.

[related_article id=”160307″]

NeoKylin is binnenkort terug te vinden op zo’n 40 procent van de commerciële Dell-computers die het bedrijf in China aan de man brengt. Die commerciële versie zal er volgens Quartz wel iets minder als diefstal uit zien. Waarom China zo graag vasthoudt aan de looks van een lang verouderd OS, blijft wel een raadsel.

Microsoft-Linux

China Standard Software stal enkel het uiterlijk van Microsoft. Voor de onderliggende code ging het bedrijf aankloppen bij Linux. Quartz ontdekte dat de code gebaseerd is op Fedora 22. Dat leidt tot eerder contradictorische situaties, zoals een Linux-terminal die geactiveerd wordt door op het Microsoft command-prompt icoontje te klikken.

Nieuwe software installeren op het mysterieuze besturingssysteem blijkt moeilijk. Ondanks de Fedora-basis is het onmogelijk om Fedora-software te draaien. Gebruikers zijn in de praktijk beperkt tot de applicaties die worden meegeleverd met het OS. Naast de Office-kloon gaat het om onder andere Firefox en een gestolen versie van mijnenveger.

In onderstaande video doet de redacteur van Quartz in detail uit de doeken hoe het OS werkt. Zijn vage mysterieuze en hilarisch verouderde besturingssystemen een interesse, kijk dan zeker eens naar onze hands-on van Noord Koreas nationale OS: Red Star.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business