Nieuws

Samsung verdacht van installatie sjoemelsoftware op tv’s

Onafhankelijke tests suggereren dat software op Samsungtv’s het energieverbruik aanpast tijdens officiële tests, naar analogie met het Volkswagen-debacle.

Een door de Europese Unie gesponsorde onderzoeksgroep kaart aan dat Samsung Volkswagen achterna gaat in het gebruik van sjoemelsoftware. Volgens CompliantTV zouden Samsungs tv’s weten wanneer ze aan een officiële test onderworpen worden. Kleine aanpassingen in helderheid zouden vervolgens het energieverbruik naar om laag halen, met betere scores voor energieconsumptie en milieuvriendelijkheid tot gevolg.

Samsung ontkent de aantijgingen ten stelligste. De verantwoordelijke functie, Motion Lighting genaamd, is niet ontwikkeld om officiële tests te misleiden klinkt het. “De functie haalt de helderheid van het scherm naar omlaag wanneer getoonde content in het echte leven daar om vraagt, zoals bij snelle actiefilms”, klinkt het in de Britse krant The Guardian.

Een woordvoerder van Samsung verzekert de krant verder dat er geen vergelijk is tussen Motion Lighting en de sjoemelsoftware van Volkswagen. “Deze instelling activeert zichzelf niet alleen tijdens tests maar is altijd actief”, klinkt het.

Testprocedure in vraag

CompliantTV is het daar niet mee eens. Volgens het testlab werkt Motion Lighting alleen tijdens de testcondities van de International Electrotechnical Commission (IEC). In andere situaties kon CompliantTV geen reductie in stroomverbruik detecteren. Toch suggereert niemand dat Samsung echt heeft valsgespeeld. Als Motion Lighting echt alleen werkt tijdens de tests van het IEC, dan toont dat aan dat de testprocedure te mild is, klinkt het.

Langs de andere kant legt de ontdekking van CompliantTV een veel groter probleem bloot. Gestandaardiseerde testen worden weliswaar ontwikkeld om levensechte scenario’s na te bootsen, maar dat maakt ze net onrealistisch. Software kan daar op inspelen, niet alleen in wagens of televisies, maar ieder ‘slim’ toestel. Gaat de energieconsumptie in specifieke scenario’s, zoals de IEC-test, naar omlaag, dan is dat niet noodzakelijk het resultaat van schandelijk valsspelen zoals bij Volkswagen, waar de software echt enkel voor de test bedoeld was, maar geweldig ethisch is het toch ook niet te noemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business