Nieuws

iBood smeert klanten schandalig verouderde laptop aan

iBood schildert een zes jaar oude laptop af als een recent exemplaar en probeert het toestel zo als topdeal aan klanten te verkopen. De computer is echter letterlijk waardeloos. (Update 12u30)

Deal van de dag: een HP Elitebook Refurbished. Dat lezen we op de koopjeswebsite iBood. Voor amper 200 euro koop je de EliteBook 2540p met maar liefst 85 procent korting op de echte prijs van 1.355 euro. Ongezien, want voor dat bedrag krijg je een toestel met een i5 en 4 GB aan RAM.

Antieke chip

“Deze Intel Core i5 processor levert extreme prestaties geschikt voor het echte zware werk.” Een quote rechtstreeks uit de aanbieding, en helemaal van de pot gerukt. In werkelijkheid gaat het om een vijf jaar oude laptop met zes jaar oude ingewanden. Zes jaar is een eeuwigheid in computerland. De i5 in kwestie is een i5-520M. De processor dateert uit de periode waarin Intel nog een ander volgnummersysteem gebruikte en de chip wordt niet meer ondersteund door de chipbakker zelf. Deze i5 zal, voor alle duidelijkheid, voorbijgestoken worden door een budget-tablet in een specificatie-wedstrijd.

Meer leugens

De leugens stoppen daar niet: iBood schildert de processor in z’n verkooppraatje af als een zuinig exemplaar, terwijl het ding naar hedendaagse standaarden ongeziene hoeveelheden stroom zuipt. Dat de Elitebook compact is, is eveneens van de pot gerukt en het zogezegde kraakheldere beeld werd door onze internationale collega’s in 2010 al matig bevonden. De resolutie van 1280 x 800 is verouderd en de aspect ratio van het scherm is vandaag voorbij gestreefd.

“Natuurlijk is de laptop ook voorzien van alle belangrijke opties zoals een Cardreader, 4 USB-poorten, Displayport en Wifi”, klinkt het verder. Dat usb 3.0 nog niet bestond lezen we daar niet bij en uiteraard is er ook van de hedendaagse wifistandaard wireless ac geen sprake.

Tergend traag

Over de opslag wordt tactisch gezien niets gezegd. Begrijpelijk, aangezien het om een harde schijf van 160 GB gaat. Vandaag vind je enkel ssd’s in dat formaat. De harde schijf in kwestie is zelfs traag naar HDD-normen: een ietwat bruikbare schijf draait dezer dagen op 7200 toeren, dit exemplaar houdt het op 5400 toeren voor optimale wachttijden.

Deze laptop is niet geschikt om hedendaagse software op te draaien en is veel te traag om zelfs het lichtste werk comfortabel uit te voeren. Wil je enkel browsen en je mails checken? Dan zal je nog vloeken op dit dikke, logge, verouderde toestel met matig scherm.

Waardeloos

“iBood biedt wel 85 procent korting aan”, kan je nog denken. Ook dat is natuurlijk nonsens. De zogezegd originele prijs van 1.355 euro is een grove leugen. In 2010 was dat misschien de prijs vandaag is dit toestel zelfs geen 199,95 euro waard. Hoeveel dan wel? 0 euro. Dit toestel is zelfs zijn verzendkosten niet waard. Een laptop van deze leeftijd breng je naar het containerpark wanneer je een nieuwe koopt, je verkoopt hem niet door aan iemand anders.

Tot slot hebben we zelfs onze bedenkingen over het woord refurbished. Koop je een iPhone 6S, breng je die binnen voor reparatie en krijg je een nieuw toestel, dan wordt je oude toestel een maand later waarschijnlijk als refurbished aangeboden. Een vijf jaar oude computer is niet refurbished maar tweedehands.

iBood, dat in de regel wel interessante deals heeft die ook deze redacteur van tijd tot tijd bekoren, gaat hier een brug te ver. We contacteerden zowel HP als iBood voor commentaar, aangezien het hier niet meer om een te mooi voorgestelde deal gaat, maar om objectieve afzetterij. Dit artikel krijgt een update indien we iets terug horen.

Update 12u30: reactie iBood

iBood contacteerde ons voor een reactie op het artikel. Bij de koopjeswebsite staan ze achter hun aanbieding, al geven ze toe dat de gebruikte bewoordingen in eerste instantie te sterk waren. De begeleidende tekst is intussen aangepast.

“Volgens ons koop je hier voor 199 euro een prima laptop”, klinkt het bij monde van een woordvoerder. “Nieuwe toestellen met een vergelijkbare Celeron-processor kosten een stuk meer en ze bieden dezelfde, zo niet slechtere prestaties.”

“Op het forum discuteren ons klanten traditioneel heel open over het product. Het is niet ongewoon dat gebruikers hevig reageren op een deal en mogelijke kopers kunnen hier goed zien wat ze precies in huis halen. Wie toch niet tevreden is heeft altijd twee weken bedenktijd en kan zijn product terugsturen.”

Waarom staat er toch nergens dat de laptop vijf en een half jaar oud is? “Onze kopers zijn traditioneel slim en geïnformeerd. Ze zoeken de producten zelf op het net op en zijn in staat om zelf hun conclusies te trekken.”

Wat de adviesprijs betreft begrijpt de woordvoerder van iBood hoe die voor verwarring kan zorgen, maar “we geven altijd de laatst bekende officiële adviesprijs mee. Is het product intussen goedkoper beschikbaar, dan komt dat snel naar boven in ons productforum.”

Tot slot wil iBood nog kwijt dat de toestellen wel degelijk refurbished zijn: “Ze zijn nagekeken door specialisten, waar nodig hersteld, en je krijgt er garantie op. Op een tweedehandswebsite zoals eBay is dat niet het geval.”

ZDNet blijft achter de analyse van het toestel staan, maar is blij dat iBood de bewoordingen aanpast. Volgens ons zijn vergelijkbare laptops zonder SSD met Celeron-processor evenmin zomaar hun geld waard. Ook vinden we het jammer dat de leeftijd van de laptop onvermeld blijft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business