Nieuws

Fusiereactor betaalbaar alternatief voor kerncentrale

Een kernfusiereactor is economisch interessant, aldus universitair onderzoek. De technologie kan in de toekomst fissie-kerncentrales vervangen.

Hoewel kerncentrales vanuit een klimatologisch standpunt voorlopig de minst milieu-onvriendelijke aanvulling op groene energie zijn, genieten ze niet bepaald van een smetteloze reputatie. Dat de Belgische centrales de nodige scheurtjes vertonen speelt daar in mee, net als de afkeer voor kernafval.

Groen

De oplossing volgens velen: groene energie. Verkeerd zijn ze niet, maar het Europese hoogspanningsnet kan vandaag niet voldoende zonne-energie van Spanje naar Noorwegen voeren en ook investeringen voor energieopslag blijven uit. Idealiter bestond er een soort kerncentrale die geen radioactief afval achterlaat: de kernfusiecentrale.

Kernfusie is de heilige graal van de energievoorziening. De hoofdbrandstof is deuterium of zwaar water, dat uit zeewater komt. Binnenin de fusiereactor worden waterstofatomen samengesmolten, en dat creëert energie. Die grote bol in de lucht, de zon, gebruikt dezelfde techniek.

ITER

Het grootste nadeel van kernfusie: het bestaat nog niet. Tenminste: niet op een gecontroleerde manier. Dat wil niet zeggen dat menig professor er niet aan werkt. In het zuiden van Frankrijk werken de EU, India, Japan, China, Rusland, Zuid Korea en de VS samen aan het ITER-project. Ze bouwen ’s werelds grootste Tokamak-fusiereactor. Als alles volgens plan loopt (waarschijnlijk niet) moet de reactor in 2027 de gezochte doorbraak in kernfusie leveren.

In het beste geval lukt dat, maar zelfs met de technologie bij de hand is er één levensbelangrijke factor die niet in rekening wordt gebracht door de wetenschappers. Kernfusie moet economisch interessant zijn, of kan net zo goed niet bestaan.

Economisch interessant

Onderzoekers van de universiteit van Durham en het Culham Centrum voor Fusie-energie in Oxfordshire in het VK concludeerden nu dat de nagestreefde fusietechnologie, met dank aan nieuwe doorbraken, economisch haalbaar zal zijn. Ze analyseerden de voorspelde kosten van het bouwen, draaiende houden en afbreken van een fusiereactor en vergeleken hun resultaat met de kostprijs van een fissieproject.

De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat een fusiecentrale ongeveer evenveel zou kosten als een traditionele fissie-krachtcentrale. “Het spreekt voor zich dat we enkele veronderstellingen moeten maken in onze berekening”, aldus hoofdauteur van de studie professor Damian Hampshire, “maar onze voorspellingen tonen desalniettemin aan dat kernfusie niet drastisch duurder zal zijn dan kernsplitsing.”

[related_article id=”160903″]

Nieuwe supergeleiders

De nieuwe studie houdt rekening met recente doorbraken in supergeleider-technologie. Concreet zorgt nieuwe technologie er voor dat supergeleidende magneten in secties gebouwd kunnen worden. Een tokamak-fusiereactor is kort door de bocht een holle donut met daarin plasma dat verhit wordt tot een zomerse 100 miljoen graden. In dat hart van de reactor vindt de kernfusie plaats. Magneten zorgen er voor dat dat goedje netjes op z’n plaats blijft zweven in de torus.

Tot recent ging men er van uit dat de magneten in één keer gebouwd moesten worden. Dat de reactor nu uit secties kan bestaan maakt constructie en onderhoud aanzienlijk goedkoper.

Niets dan voordelen

De voordelen van economisch rendabele kernfusie kunnen nauwelijks overschat worden. De reactor draait in essentie op water, het bijproduct is helium (dat overigens stilaan schaars wordt), er is geen ontploffingsgevaar en het enige radioactieve bijproduct is de tokamak zelf. Het hart van de reactor zal op het eind van z’n leven licht radioactief zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business