Nieuws

Volvo neemt verantwoordelijkheid bij crash autonome wagen

Als een zelfrijdende auto van Volvo een accident veroorzaakt, dan zal de autobouwer de verantwoordelijkheid op zich nemen. Dat zegt de CEO in een vraag naar betere regelgeving.

Ploegt jouw zelfrijdende Volvo binnenkort een vitrine vol Chinees porselein binnen? Dan betaalt Volvo de rekening. Dat zegt CEO Håkan Samuelsson tijdens een toespraak in de VS. Volvo Cars wil formeel de verantwoordelijkheid op zich nemen wanneer een zelfrijdende wagen iets verkeerds doet, met schade tot gevolg.

Het automerk hoopt zo een antwoord te bieden op een prangende vraag die komt kijken bij de zelfrijdende auto. Wie treft blaam wanneer er toch iets fout loopt. Vandaag is dat eenvoudig: wie achter het stuur zit draagt de verantwoordelijkheid. Om de zelfrijdende wagen een realiteit te maken moet er echter een nieuw wettelijk kader gemaakt worden.

Inconsequent Europa

Samuelsson pleit voor dergelijke aangepaste regelgeving. “Europa leidt onder inconsequente regelgeving”, aldus de man. Hij waarschuwt de VS om ons Europese voorbeeld niet te volgen. In navolging van het plan om verantwoordelijkheid te nemen stelt de CEO dat het hacken van een autonome wagen een criminele daad is. Een accident veroorzaakt door een hacker is volgens die redenering de schuld van de hacker, en niet van Volvo. “We verwijten Apple of Microsoft ook niet dat er virussen bestaan of hacks uitgevoerd worden”, klinkt het.

De CEO van Volvo plaatst zijn bedrijf in hetzelfde lijstje als Mercedes en Google. Die fabrikanten werken eveneens aan zelfrijdende wagens, en ook zij plannen om verantwoordelijkheid te nemen wanneer er iets mis loopt. Het ziet er naar uit dat daarmee de toon gezet is voor andere fabrikanten. Nu is het wachten op nieuwe regelgeving. Voorlopig bepaald het internationale verdrag aangaande wegverkeer dat een auto altijd een bestuurder moet hebben. Probeer zo maar eens een legale bestuurderloze wagen op de markt te brengen.

Blijf je graag op de hoogte van de recentste ontwikkelingen rond connected cars, van elektrische auto’s tot zelfrijdende wagens? Schrijf je dan nu in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief en ontvang binnenkort het laatste nieuws rechtstreeks in je mailbox!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business