Nieuws

Eerste Synology-router doet dubbel dienst als NAS

NAS-specialist Synology introduceert z’n eerste router. Dat toestel kan, niet geheel verrassend, dubbel dienst doen als netwerkhub voor opslag.

Synology verdiende zijn strepen met een breed gamma aan krachtige NASsen. Wijzelf testten hier al een aantal producten van de Taiwanese fabrikant, en zijn vooral enthousiast over de krachtige maar gebruiksvriendelijke interface,  die bij de network attached storage hoort. De Disk Station Manager (DSM) is strak, mooi, vriendelijk voor beginners maar geweldig uitgebreid voor veteranen.

[related_article id=”169457″]

Die gebruiksvriendelijkheid wil Synology nu naar routerland brengen. De RT1900ac biedt een berg functionaliteit, toegankelijk via de Synology Router Manager (SRM). Het SRM zal DSM-gebruikers bekend voorkomen. Ook hier staat gebruiksvriendelijkheid centraal, maar gaat die niet ten koste van functionaliteit. Zo kan je erg diep graven in functies indien je dat wil. Denk aan een minutieus afstelbare parental control die dienst kan doen als een adblocker recht in je router. (ZDNet-disclaimer: laat onze advertenties gerust wel door, of stuur ons een mailtje met bitcoins in ruil, het geld moet van ergens komen.)

Stiekeme NAS

De router heeft een theoretische gecombineerde overdrachtssnelheid van 1900 Mbps. Standaard van dienst is wireless ac. Drie verstelbare antennes zenden het signaal uit. Langs de ethernet-kant kan je op de klassieke vier aansluitingen rekenen. De RT1900ac is echter meer dan een draadloze router met dank aan een usb 3.0-poort en een SDXC-geheugenkaartslot. Met de hulp van externe opslag zoals een harde schijf tover je deze router om in een eenvoudige NAS. Apps zoals downloadstation, waarmee je downloads vanop afstand kan uitvoeren en plannen, heb je zelfs toegang tot volwaardige NAS-functionaliteit.

We zagen de RT1900ac al tijdens de voorstelling eind september maar konden nog niet zelf met het toestel aan de slag. Op papier ziet Synology’s eerste router er in ieder geval interessant uit. Het toestel is vanaf vandaag verkrijgbaar voor een adviesprijs van ongeveer 160 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business