Nieuws

Microsoft past privacyverklaring aan

Om de gemoederen wat te bedaren rond enkele twijfelachtige voorvallen met Windows 10, heeft Microsoft zijn privacyverklaring stilletjes hier en daar aangepast.

De huidige versie van Microsofts privacyverklaring heeft in oktober een update gekregen, volgens de archivering van de webpagina. Een vergelijking met de verklaring zoals die sinds juli eruit zag, onthult dat er enkele opvallende toevoegingen en wijzigingen zijn gemaakt.

Sommige revisies zijn routine en erop gericht om veranderingen in services te integreren, zoals het hernoemen van Xbox Music naar Groove. Enkele typo’s zijn uit het document gehaald. Maar verschillende secties van de privacyverklaring lijken speciaal toegevoegd om te beantwoorden aan kritiek op het gedrag van het bedrijf en aantijgingen dat het zijn gebruikers bespioneert. Bevindingen dat Windows 10 rare informatie verstuurt of dat gebruikers ongevraagd gedragsrapporten van kinderen aankregen, hielpen niet om dat imago om te buigen.

We laten enkele van de opmerkelijkste passages de revue passeren, geïllustreerd met de verhelderende screenshots van onze collega’s bij zdnet.com.

Content

In de Content sectie zijn er twee voorbeelden toegevoegd die beklemtonen dat persoonlijke data alleen verzameld wordt in verband met de online services die je aanvraagt.

Toestel Encryptie

Diverse critici hebben zich negatief uitgelaten over het feit dat Microsoft BitLocker encryptiesleutels automatisch als back-up in OneDrive opslaat om het herstellen van persoonlijke toestellen te vereenvoudigen. Het licht die praktijk nu verder toe in zijn verklaring en stelt dat het “je persoonlijke herstelsleutels voor geen enkel doel gebruikt.”

Persoonsgegevens delen

De meest extreme aantijgingen die volgens Microsoft op een foute lezing van zijn privacyverklaring steunen zijn deze die stellen dat Microsoft bij Windows 10 persoonlijke bestanden scant op lokale harde schijven. Het bedrijf heeft in het hoofdstuk “Redenen waarom we persoonsgegevens delen” een verduidelijking bijgevoegd van het zinsdeel “bestanden in persoonlijke folders”, waarbij het stelt dat dit enkel geldt voor OneDrive.

De OneDrive sectie werd op zijn beurt aangevuld met een zin die expliciet stelt dat het scannen van persoonlijke bestanden gebeurt om “de inhoud van je documenten te indexeren zodat je deze later kan doorzoeken”.

Tot slot is het ook interessant om te zien waar Microsoft geen veranderingen heeft doorgevoerd. De passage die het verzamelen van telemetrie en foutrapportage overloopt, is onveranderd gebleven tegenover de versie van vier maanden geleden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business