Nieuws

Nieuwe chip meet de gezondheid van je batterij

Eén van de grondleggers van de lithium-ion-batterij heeft een nieuwe chip ontwikkeld die laadtijden verkort en de gezondheid van de batterij in de gaten houdt.

Een nieuwe batterijchip moet laadtijden verkorten en waarschuwen bij brandgevaar. De chip werd ontwikkeld door professor Rachid Yazami van de Nanyang Technology University in Singapore. Yazami is één van de drie grondleggers die in 1980 aan de basis stonden van de lithium-ion-batterij.

De kleine chip maakt gebruik van een nieuw algoritme dat meer gedetailleerde informatie kan weergeven over de staat van de batterij, dan vandaag mogelijk is. Huidige chips in batterijen kunnen alleen het voltage en de temperatuur weergeven, terwijl de nieuwe chip onder meer ook de gezondheid van de batterij kan detecteren.

Veiligheid

Een falende batterij kan leiden tot brandgevaar, en hoewel de kans ontzettend klein is dat je smartphone plots vuur zou vatten, wordt de mogelijkheid om dat falen op tijd te detecteren volgens Yazami in de toekomst alleen maar belangrijker. De professor denkt daarbij aan de opkomst van elektrische auto’s, die eveneens op lithium-ion-cellen rijden. Een falende batterij zou in dat geval veel dramatischere gevolgen kunnen hebben.[related_article id=”160903″]

“Zelfs een kans van één op een miljoen vertaalt zich al in duizenden falende batterijen”, aldus Yazami. “Dit brengt een groot risico met zich mee voor elektrische wagens en in geavanceerde vliegtuigen, die worden aangedreven door batterijpacks waarin honderden cellen of meer gebundeld zitten. Als er een chemische brand uitbreekt door het falen van één cel, kan dit overslaan naar de andere cellen en tot een explosie leiden.”

Snelheid

Naast de verhoogde veiligheid, moet de chip ook de laadtijd van batterijen verkorten. Heel wat smartphones met een Snapdragon-processor maken vandaag al gebruik van de Quick Charge-technologie van Qualcomm om sneller op te laden. De nieuwe batterijchip zou deze laadtijd nog moeten versnellen.

“Onze technologie kan het exacte laadniveau van de batterij bepalen en zo het opladen optimaliseren zodat de batterij in de beste conditie blijft en sneller wordt opgeladen”, zegt Yazami. “Mijn toekomstvisie is dat elke batterij over deze chip zal beschikken, zodat het risico op batterijbrand in elektrische toestellen en wagens daalt, terwijl hun levensduur wordt verlengd.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business