Tips

Microsoft doodt Internet Explorer 8, 9 en 10: enkele alternatieven

De ondersteuning voor Internet Explorer 8, 9 en 10 loopt op 12 januari op z’n einde. Wie nog van de browser gebruik maakt schakelt dan best over.

Internet Explorer 8, 9 en 10 hebben samen een marktaandeel van net geen 20 procent. 20 procent van de surfende mensheid moet met andere woorden op zoek naar een nieuwe browser. Microsoft stopt immers met de ondersteuning van de verouderde versies van zijn intussen in z’n geheel verouderde browser.

Oud, oud en oud.

Internet Explorer is historisch gezien sowieso al niet de veiligste aller browsers. Versies 8, 9 en 10 zijn op zich al niet meer recent: Microsoft zit intussen aan versie 11. Ook Internet Explorer 11 is bovendien geen spitstechnologie meer. Microsoft Edge volgt IE op. Die laatste wordt enkel in leven gehouden omdat veel professionele applicaties er gebruik van maken.

Internet Explorer 8, 9 en 10 zijn dus oude versies van een oude browser die een matige veiligheidsgeschiedenis kan voorleggen, en op 12 januari stopt de ondersteuning van die browsers officieel. Zonder beveiligingsupdates van Microsoft is het onverantwoord om van de software gebruik te blijven maken. Overstappen op een alternatief is de enige verstandige optie.

Edge of IE11?

Welke browser moet je nu kiezen? Veel hangt af van je voorkeur. Internet Explorer 11 is een realistische optie. Met 25,5 procent aan marktaandeel zou je zeker niet alleen zijn. Dat ook versie 11 geen prioriteit meer is voor Microsoft, maakt echter dat je beter voor Edge kiest. De nieuwe Edge-browser krijg je meegeleverd met Windows 10. Het logo van Edge doet niet voor niets denken aan dat van Internet Explorer: het is in feite de spirituele opvolger.

[related_article id=”175086″]

Niemand zegt natuurlijk dat je bij Microsoft moet blijven: Chrome 46 en Chrome 47 samen zijn goed voor meer dan 21 procent van het marktaandeel. Google Chrome is een uitstekende keuze wanneer je een Google-account hebt en gebruik maakt van andere Google-diensten zoals Google Now, maar ook wie geen affiniteit heeft met de internetreus vindt hier een snelle, krachtige en veilige browser met een ruim aanbod aan zogenaamde extensies.

Exotische alternatieven

Het andere grote alternatief is Firefox. Firefox 42 kan momenteel iets meer dan 5 procent van de surfers bekoren. Firefox ziet er mooier dan ooit uit met een look die perfect bij Windows 10 past. De browser is eigendom van de Mozilla Foundation en dus niet van een groot bedrijf dat uit is op massa’s winst. Dat kan een reden zijn om voor Firefox te kiezen , maar de browser is ook gewoon goed en snel. Extensies in Firefox heten plug-ins, en zijn gelijkaardig aan die van Chrome.

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere opties. Bijna 28 procent van de internauten koos in december vorig jaar voor een andere browser. Denk daarbij aan oudere versies van bijvoorbeeld Chrome, maar ook Safari of meer exotische alternatieven. Hieronder vind je nog een aantal goede opties, er zit vast wel een stuk software tussen dat je Internet Explorer 8, 9 of 10 zal doen vergeten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business