Nieuws

Nokia verdient nog altijd aan smartphones

Nokia mag zijn telefoonafdeling dan wel aan Microsoft hebben overgelaten, de Finnen verdienen nog altijd geld aan de verkoop van smartphones.

Nokia mag zichzelf dan wel hebben teruggetrokken uit de verkoop van mobiele telefoons, het verdient toch nog altijd een aardige duit aan de verkoop van smartphones door andere fabrikanten.

Nokia Technologies, de afdeling die de patenten van het Finse telecombedrijf overziet, maakte vandaag bekend dat er een overeenkomst is bereikt in een patentdispuut met Samsung, dat technologieën van Nokia in licentie gebruikt.

Die overeenkomst duwt de omzet van Nokia Technologies flink omhoog tot een geschatte 1,02 miljard euro in 2015, ten opzichte van 578 miljoen euro in 2014. Een mooi bedrag, maar toch hadden analisten verwacht dat Nokia meer geld uit zijn patentportfolio zou kunnen halen. Het aandeel van de Finse telecomreus kreeg een deuk van 10 procent nadat het nieuws bekend werd gemaakt.

Nokia verkocht in 2014 zijn telefoontak aan Microsoft, en besloot zich vanaf dan toe te spitsen op de ontwikkeling van netwerktechnologieën en het beheer van zijn enorme patentportfolio. Nokia heeft naar eigen zeggen in de afgelopen twintig jaar meer dan 50 miljard euro besteed aan R&D en in die tijd een verzameling van zo’n 30.000 patenten vergaard.

De overeenkomst die met Microsoft werd afgesloten, weerhoudt Nokia er gedurende bepaalde tijd van om zich opnieuw op de telefoonmarkt te begeven. Het bedrijf heeft echter reeds aangegeven dat het interesse toont om zijn merknaam opnieuw beschikbaar te stellen voor de productie van mobiele telefoons, van zodra die tijd is verstreken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business