Nieuws

Western Digital krijgt SanDisk te pakken

De Europese Commissie laat de overname van SanDisk door WD toe, ook al heeft die laatste nu al een gigantisch deel van de opslagmarkt in handen.

Opslag is een kleine wereld. Er zijn drie fabrikanten van harde schijven, waarvan twee het overgrote merendeel van de koek ongeveer verdelen. Toshiba maakt minder dan 20 procent van alle harde schijven, Western Digital en Seagate verdelen de rest. “Maar ik heb een externe harde schijf van merk X, Y of Z”, horen we je denken. Ongetwijfeld, maar de fysieke schijf in de behuizing is afkomstig van één van die drie fabrikanten.

De SSD-markt is concurrentiëler.  Commerciële SSD’s zijn nieuwer en er zijn veel meer spelers op de markt. Hoe lang dat nog zo zal blijven, is nog maar de vraag. De Europese Commissie zette pas het licht op groen voor de overname van Flash-fabrikant Sandisk door Western Digital. De overname werd eind vorig jaar aangekondigd.

In de SSD-markt blijft Samsung momenteel de grootste, maar WD en Seagate willen ook in flash-opslag hun stempel drukken. Die laatste werkt strategisch samen met flash-fabrikant Micron, terwijl Western Digital voor de volledige overname van SanDisk gaat.

De Europese Commissie denkt dat de samensmelting geen negatieve gevolgen zal hebben voor de consument. Volgens de EU is er nog voldoende concurrentie op de flash-markt, dankzij onder andere Samsung en Intel.

De overname maakt duidelijk dat Western Digital een opslaggigant wil zijn, of het nu om schijven of NAND-geheugen gaat. Giganten zoals Samsung en Intel zullen hun SSD-productie niet snel uit handen geven, maar kleinere spelers zijn een interessante prooi voor de grote HDD-fabrikanten. Toshiba van zijn kant hoeft geen flash-fabrikant over te nemen, dat merk gaat er prat op de NAND-flashtechnologie uitgevonden te hebben in de jaren ’80 en maakt z’n SSD’s dus zelf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business