Nieuws

Windows 10 doet Windows XP in het stof bijten

Het is gebeurd: het stokoude Windows XP is voorbijgestoken door Windows 10 als tweede populairste besturingssysteem op computer.

Windows 10 heeft de tweede plaats van Windows XP overgenomen in de wereldranking van de meest gebruikte besturingssystemen volgens cijfers van Netmarketshare. Het moet alleen nog Windows 7 laten voorgaan, dat nog een zeer comfortabele voorsprong heeft.

Het verschil tussen de aandelen van Windows 10 en XP is miniem, 11,85 procent tegenover 11,42 procent, maar iedereen verwacht dat Microsofts nieuwste OS zal blijven doorgroeien en zijn tweede plaats bestendigen. Microsoft stelt alleszins alles in het werk om het OS op zo veel mogelijk pc’s te krijgen, door van Windows 10 een aanbevolen update te maken.

De tabel van Netmarketshare toont een onverwachte evolutie. Het aandeel van Windows 8.1 blijft vrij stabiel, en ook XP gaat maar heel lichtjes achteruit. Het lijken voornamelijk Windows 7-gebruikers te zijn die de overstap maken naar Windows 10. Aan dit tempo zou Microsoft op ongeveer 20 procent Windows 10-gebruikers afklokken op 29 juli 2016, de dag dat zijn gratis upgrade-aanbod vervalt. Daarmee zou het goed op schema liggen om zijn 1 miljard-ambitie te vervullen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business