Nieuws

Belgisch phishingmeldpunt loopt vertraging op

Het nieuwe Belgische meldpunt voor phishing zou intussen online moeten staan, maar de FOD Economie besloot de lancering uit te stellen.

Midden vorige maand lieten we weten dat het Ecops-portaal voor de melding van cybercriminaliteit, dat al sinds juli 2015 niet meer bestaat, een vervanger zou krijgen. Een nieuwe portaalwebsite van de FOD economie moest sinds gisteren 8 februari een centrale houvast geven aan wie met online fraude in contact komt.

Vandaag staat dat meldpunt nog steeds niet online, al zal het niet zo lang meer duren. Op het Radio 1-programma Hautekiet vertelt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie, dat het webportaal al klaar is, maar gewoon nog niet online staat. “We wachten met de lancering tot voogdijminister Peeters terug is van het buitenland”, aldus De Pauw. De FOD wil het webportaal plechtig openen in aanwezigheid van vicepremier Peeters.

[related_article id=”176763″]

De nieuwe lanceringsdatum is 22 februari. Dat bevestigde De Pauw aan onze redactie. Vanaf dan zal er voor de consument één adres zijn voor de aangifte van fraude allerhande, of het nu om phishing of iets anders gaat. Het meldpunt wordt belangrijk voor de strijd tegen online fraude maar veel concrete hulp moeten slachtoffers niet verwachten. Wie zich in de luren liet leggen (maar liefst tien procent van de Belgen volgens de recentste cijfers), is zijn geld meestal kwijt. In de regel gebeuren de frauduleuze betalingen anoniem en verdwijnt je geld naar het buitenland. Ook de FOD Economie kan je zuurverdiende centjes in dat geval niet terughalen.

Voorkomen blijft dus beter dan genezen, al is er binnenkort op z’n minst terug een duidelijk online loket waar je terecht kan met klachten en aangiftes. Blijf in ieder geval waakzaam, en vertrouw nooit zomaar e-mails van onbekenden of mails die met geld te maken hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business