Nieuws

Gmail waarschuwt je voor onveilige verbindingen

Wanneer onversleutelde informatie over het internet wordt verstuurd, kan deze data door eenieder worden gelezen. Daarom zal Gmail je voortaan waarschuwen voor onveilige verbindingen.

Gisteren was het ‘Safer Internet Day’, een dag waarop online veiligheid in de schijnwerpers wordt gezet. Daarom publiceerde Eurostat een onderzoek naar beveiligingsproblemen binnen Europa en liet Google zich van zijn vrijgevige kant zien door gratis 2 GB extra Drive-opslag uit te delen. Ook de veiligheid van Gmail werd bijgeschaafd, waardoor je voortaan een waarschuwing zal krijgen voor onveilige verbindingen.

Encryptie

Veel e-mailproviders versleutelen berichten niet wanneer deze worden verstuurd. Hierdoor kunnen cybercriminelen de e-mails erg eenvoudig onderscheppen en lezen. Vandaar dat bij een groeiend aantal e-maildiensten gebruik gemaakt wordt van Transport Layer Security (TLS)-encryptie. Deze versleuteling maakt het voor hackers een pak moeilijker om je persoonlijke berichten te lezen.

Gmail maakt gebruik van TLS-encryptie, maar dit wil niet zeggen dat de overdacht van je berichten veilig is wanneer je gebruik maakt van de dienst. Het kan namelijk zijn dat je een e-mail ontvangt van een service die geen encryptie ondersteunt, of net een bericht verstuurd naar een onveilige dienst. Op deze momenten zullen geniepige individuen nog steeds je volledige gesprek kunnen volgen.

[related_article id=”176775″]

Hangslotje

Wanneer je voortaan een e-mail verstuurt naar of ontvangt van een onveilige dienst, zal Gmail je hiervoor waarschuwen. Een open hangslotje zal verschijnen bovenaan het bericht, waar je op kan klikken om extra informatie te verkrijgen. In de extra info wordt je aangeraden om gevoelige informatie uit je e-mail te verwijderen. Ook kan je het onveilige adres verwijderen uit de lijst ontvangers.

Behalve waarschuwingen voor het gebrek aan encryptie, zal Gmail je eveneens verwittigen wanneer je een bericht hebt ontvangen van een ongeverifieerd contactpersoon. In plaats van een profielfoto zal er een vraagteken worden getoond. Uiteraard zijn deze e-mails niet noodzakelijk gevaarlijk, maar Google hoopt dat de feature zijn gebruikers ertoe zal aanzetten om voorzichtiger met hun informatie om te gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business