Nieuws

Huawei springt op pc-markt met Surface-rivaal

Huawei heeft in Barcelona de nieuwe MateBook aangekondigd, een 2-in-1 hybride die de Surface Pro en iPad Pro het vuur aan de schenen moet leggen.

Na smartphones, tablets en smartwatches, waagt Huawei zich aan een nieuwe categorie van consumentenproducten. De nieuwe MateBook, die de Chinese telecomreus aan het publiek heeft voorgesteld tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, moet de concurrentie aangaan met hybride toestellen zoals de Surface Pro van Microsoft en iPad Pro van Apple.

Het unibody aluminium chassis komt in twee kleuren: grijs in combinatie met een zwart schermpaneel of goud in combinatie met een wit schermpaneel. Het afneembare toetsenbord maakt deel uit van een hoes die het toestel volledig omhult en beschikbaar zal zijn in het zwart, bruin, beige of oranje.

Dun lichtgewicht

Met een gewicht van 640 gram en dikte van 6,9 millimeter, is de MateBook ongeveer 20 procent lichter en dunner dan de Surface Pro 4. Dat smalle profiel werd onder meer mogelijk gemaakt door het gebruik van een USB C-aansluiting, net zoals in de nieuwe Macbook van Apple. Je kan de MateBook daardoor opladen met dezelfde oplader waar je bijvoorbeeld ook je smartphone mee oplaadt. Een logge laptopadapter is niet langer nodig.

Het lcd-schermpaneel heeft een formaat van 12 inch met een resolutie van 2.160 x 1.440 pixels, en zou volgens Huawei bijzonder helder zijn. Een vergelijkende test zal moeten uitwijzen of dat klopt. 84 procent van de voorkant van het toestel bestaat uit scherm. Onder de motorkap zit een Intel Core M-processor van de zesde generatie. Die zorgt er voor dat de batterij van 4.430 mAh het ongeveer 10 uur zou moeten uitzingen. Opnieuw wijst Huawei er graag op dat het de Surface Pro 4 hiermee overklast, maar dat willen we natuurlijk graag eerst zelf ontdekken.

Je kan de MateBook configureren met een Intel Core M3, M5 of M7, afhankelijk van je noden. Wat RAM-gebeugen betreft heb je de keuze tussen 4 GB of 8 GB en het apparaat komt in versies met 128, 256 of 512 GB opslagcapaciteit, afhankelijke van de configuratie. Wat besturingssysteem betreft heb je de keuze tussen Windows 10 Home of Windows 10 Professional. Ten slotte voorziet Huawei ook een vingerafdruksensor in de rand van het toestel, zodat je gebruik kan waken van de biometrische verificatie van Windows Hello.

Twee posities

In tegenstelling tot de staander van de Surface Pro 4, waar Huawei de MateBook zo graag mee vergelijkt, kan de staander van de MateBook slechts in twee verschillende posities worden geplaatst: 67 graden of 52 graden. De toetsen van het klavier hebben een lichte curve, wat ergonomisch interessant zou zijn om lekker weg te typen en het toetsenbord is van een coating voorzien die het beschermt tegen morsen.

De MateBook wordt ten slotte vergezeld van een aantal accessoires, waarvan de belangrijkste wellicht de MatePen. Dat is een stylus, laserpen en presentatieclicker in één. Het pennetje is op een uur volledig opgeladen en houdt het een volle maand uit op één laadbeurt. Een tweede accessoire is de MateDock, een klein dockingstation dat de MateBook van extra aansluitingen voorzien, zoals een HDMI- en ethernetpoort. Het dock zit in een handige hoes waar ook ruimte voor de MatePen is voorzien, zodat je het pennetje makkelijk kan opbergen. Huawei levert ten slotte een set oortjes met actieve geluidsonderdrukking bij de MateBook, die kunnen worden opgeladen door ze via de USB C-aansluiting op de hybride tablet aan te sluiten.

Prijs en beschikbaarheid

Over de beschikbaarheid van de MateBook werd op de aankondiging nog niets gelost, maar van zodra we hier meer informatie over hebben, zullen we dit artikel updaten. Huawei maakte wel reeds alle prijzen bekend voor de verschillende configuraties en de accessoires. Voor de goedkoopste configuratie (Core M3, 4 GB RAM, 128 GB opslag) betaal je 799 euro, voor de duurste configuratie (Core M7, 8 GB RAM, 512 GB opslag), moet je maar liefst 1.799 euro op tafel leggen. Die prijzen zijn exclusief toetsenbord, dat je afzonderlijk moet aanschaffen voor 149 euro. De MatePen kost dan weer 69 euro en voor de MateDock betaal je 99 euro.

Ontdek al het nieuws van MWC 2016.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business