Nieuws

Waarom de Samsung Galaxy S7 waterkoeling heeft

De Snapdragon 810 was een verhit fiasco vorig jaar, en dat wil Samsung vermijden. De nieuwe chips kunnen langer topprestaties presteren dankzij een innovatieve koeloplossing. We leggen uit hoe dit kan.

Hardwarefabrikanten willen steeds meer in een kleinere behuizing proppen. Elk jaar moet er opnieuw een stap voorwaarts worden gezet, wat problemen oplevert voor de CPU en GPU. Samsung hoopt dat op te lossen met waterkoeling in de Samsung Galaxy S7.

Ik hoor je al zeggen: waterkoeling?! Betekent dat dan pompjes en water dat doorheen de Galaxy S7 wordt gepompt? Gelukkig niet, want daarvoor is absoluut geen plaats in het dunne mobiele toestel. Het type koeling waarover de Galaxy S7 beschikt is een volledig gesloten circuit: ‘closed-loop heat pipe’.

Druppel water

Er komt weldegelijk water aan te pas, welgeteld één druppel, dat in een koper/aluminium buisje zit. De vloeistof, wat in dit geval waarschijnlijk water of ethyleen glycol is, passeert over een verdamper waar het wordt blootgesteld aan de warmte van de GPU en CPU. Daar wordt het gas dan via kleine tubes over een diffusieplaat of radiator gestuurd, waar het zijn warmte opnieuw afgeeft en het gas opnieuw vloeistof wordt. Dit proces wordt dan continu herhaald om de CPU en GPU koel te houden.

Fujitsu

Het proces klinkt bijzonder complex, maar de uitvoering is best eenvoudig. Fujitsu heeft een koelsysteem ontwikkeld speciaal voor smartphones waar de buisjes amper 0,1 millimeter dik zijn en de verdamp- en diffusieplaten respectievelijk 0,6 mm en 1,0 mm dik zijn.

De Samsung Galaxy S7 is niet de allereerste smartphone die met deze koeloplossing wordt geleverd. Zowel de Lumia 950 als de 950 XL van Microsoft maken ook gebruik van de techniek. Pionier in het vak is Sony met de Xperia Z2 die in maart 2014 het levenslicht zag.

Isolator

Waarom is waterkoeling nodig in de Samsung Galaxy S7? Allereerst was er het debacle van vorig jaar met de snikhete Qualcomm Snapdragon 810. Dit heeft ervoor gezorgd dat Samsung voor de Galaxy S6 geen beroep op Qualcomm heeft gedaan. Waterkoeling zou dit probleem misschien kunnen oplossen, ook al is dat niet helemaal zeker. De Lumia 950 XL wordt in Continuum bijzonder warm met de Snapdragon 810, ondanks de aanwezigheid van waterkoeling.

Een extra reden waarom waterkoeling op de Galaxy S7 aanwezig is: glazen design. Glas is een verschrikkelijk slechte warmtegeleider, waardoor er hot spots worden gevormd op toestellen. Zelfs mocht het toestel uit metaal bestaan, dan zijn die hot spots nog steeds allesbehalve comfortabel om vast te houden.

Last but not least: waterkoeling staat heel mooi op marketing slides om te verkopen. Het zou ons niet verbazen mocht volgend jaar zowat elke fabrikant in zijn toptoestel waterkoeling voorzien om hiermee extra aandacht te trekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business