Nieuws

Exclusief op Android: met Lightroom trek je foto’s in RAW

Adobe’s Lightroom voor Android krijgt er een interessante feature bij die niet verschijnt in de iOS-versie; de camera-app kan nu ook foto’s nemen in RAW-formaat.

De meest recente update van de Android-app Lightroom voegt enkele functionaliteiten toe zoals nieuwe kleureffecten en een makkelijke manier om mist of wazigheid te verwijderen, maar de belangrijkste vernieuwing houdt in dat je nu ook RAW foto’s kunt trekken.

Dat betekent dat je met de camera-functionaliteit in Lightroom nu ook RAW-foto’s kunt maken in Adobe’s DNG-formaat. RAW is een handiger formaat dan pakweg JPEG omdat de foto dan geen compressie ondergaat. Normaal wordt een foto bij het opslaan geoptimaliseerd voor het toestel en gaan details verloren om de grootte van het bestand te beperken; dat gebeurt bij RAW-bestanden niet. Zo’n bestanden mogen dan wel groter zijn, de foto die wordt opgeslagen is exact wat je op camera hebt vastgelegd, zonder detailverlies. Voor het bewerken van foto’s is dit dus de beste optie omdat je met een schone lei begint en veel meer flexibiliteit hebt tijdens het bewerken.

De update zal enkel voor Android-phones gelden, aangezien de iPhone geen RAW bestanden kan opslaan. Google laat met Android RAW-files toe sinds Lollipop, maar voor iOS blijft dat voorlopig dus onmogelijk. De andere vernieuwingen in de update, zoals een dehaze tool en split tone adjustments, zijn al wel langer op iOS beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business