Nieuws

AI boekt historische overwinning op topspeler Go

Googles intelligente software AlphaGo heeft een mijlpaal neergezet: het programma versloeg de legendarische Zuid-Koreaanse speler Lee Se-Dol in het ingewikkelde spel Go.

De artificiële intelligentie achter AlphaGo heeft de eerste match gewonnen in een geplande serie van vijf tegenover de Zuid-Koreaanse Go-kampioen Lee Se-Dol. De overwinning markeert een mijlpaal in de ontwikkeling van AI, ongeacht hoe de overige matches zullen lopen. De AI kan zijn plaats in de geschiedenis opeisen naast Deep Blue, de computer van IBM die schaakmeester Garry kasparov versloeg negentien jaar geleden in 1997.

Go is een eeuwenoud Chinees bordspel gespeeld met zwarte en witte stenen, waarbij een speler probeert een zo groot mogelijk gebied af te bakenen met zijn speelkleur. Het spel stelde het Google-team DeepMind, de ontwikkelaars achter AlphaGo, voor speciale obstakels vanwege de hoge mate van intuïtie en inzicht die nodig is om het op hoog niveau te spelen. Bij Go kunnen spelers een exponentieel groter aantal mogelijke zetten doen dan bij schaken.

De AI had vorig jaar al de Europese kampioen Fan Hui verslagen, maar de Zuid-Koreaanse grootmeester Lee Se-Dol is nog van een ander niveau. In officiële graden bezit Hui een 2-dan in de professionele klassering, Se-Dol heeft de hoogste graad van 9-dan.

https://twitter.com/345triangle/status/707472017323388928/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

“Ik was heel verrast,” liet Se-Dol weten na de match. “Ik verwachtte niet te verliezen. Ik dacht niet dat AlphaGo op zo’n perfecte manier zou spelen.” De Zuid-Koreaan, die in het zwart speelde, gaf het spel na drie en een half uur op. De overige matches zullen gedurende de komende dagen gespeeld worden, met de laatste gepland op volgende week dinsdag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business