Nieuws

Brussel legt Airbnb-verhuurders nieuwe regels op

De Brusselse regering is rond met de legalisering van Airbnb in de hoofdstad. Verhuurders worden vanaf eind april verplicht om zich officieel bij de stad te registreren.

Wie een kamer, appartement of huis in Brussel ter beschikking stelt op logeerplatform Airbnb, moet zich voortaan registreren bij het stadbestuur. Die beslissing heeft de Brusselse regering in een besluit gegoten, dat eind april in werking zal treden. Het aanbod van Airbnb omvat in het Brusselse zo’n 5.000 adressen.

Airbnb reageerde in De Tijd tevreden op het besluit, al vindt het de opgelegde regels “enigszins complex voor particulieren die af en toe hun woning verhuren”. Het platform plant in mei een uitgebreid informatiemoment voor zijn Brusselse gebruikers.

[related_article id=”178468″]Airbnb-verhuurders zullen in de toekomst aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen als officiële toeristische verblijven op het vlak van verzekering, stedenbouw, brandveiligheid en hygiëne. Verder verwacht de Belgische hoofdstad dat de verhuurders een tiental relevante documenten kunnen voorleggen, waaronder een bewijs van burgerlijke aansprakelijkheid en een plattegrond met bijhorende foto’s van de woning. Ook zal er een officiële toestemming nodig zijn van de (mede)eigenaar(s) van een gebouw voor de verhuur van een kamer op het online platform.

De bepalingen moeten voor betere consumenteninformatie en eerlijkere concurrentie zorgen, aldus minister-president Rudi Vervoort. Als overgangsmaatregel zullen huidige Airbnb-gebruikers tot eind juli krijgen om zich aan te melden bij de administratie van “Brussel Economie en Werkgelegenheid”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business