Nieuws

Chirurg zendt vandaag operatie live uit in virtual reality

Terwijl Microsoft AR promoot als ideale lesmiddel op afstand, probeert een chirurg hetzelfde te doen voor VR. Daarvoor verwijdert hij live een kankergezwel.

Dokter Shafi Ahmed is niet vies van wat technologische innovatie. Twee jaar geleden zond hij een operatie live uit via het Google Glass, om zo een idee te geven hoe een operatie eruitziet vanuit het standpunt van de chirurg. Vandaag, donderdag, gaat hij die stunt nog een keer herhalen, ditmaal met VR. Tegenover The Guardian noemt hij het zelf een leermoment voor dokters overal ter wereld.

“Op deze manier kunnen leerling-dokters dergelijke operaties bijwonen, zonder de dure verplaatsing te moeten maken. Het enige dat je nodig hebt, is een smartphone, een paar lenzen en wat karton,” verwijst Ahmed naar Googles Cardboard. De livestream is niet enkel bedoeld voor dokters of studenten, maar staat gewoon open voor het grote publiek. Dat kan hier, of via de ‘VR in OR‘-app die te downloaden valt in de Google Play Store.

Tijdens de operatie worden kankercellen verwijdert uit de darmen van een anonieme man. Tijdens het hele gebeuren wordt gebruik gemaakt van twee 360°-camera’s en zullen de dokters en verplegers gewoon met elkaar communiceren zoals ze dat altijd doen. Allemaal in het teken van een leerrijke ervaring, een beetje ‘het leven zoals het is’.

Het hele gebeuren doet denken aan wat Microsoft ook op het oog heeft met zijn augmented realitybril de Hololens. Op Build 2016 gaf de techgigant zo een live demo met het toestel en enkele leerlingen die op verplaatsing een les konden bijwonen. Welke technologie nu het handigst zal blijken om iets bij te leren, zal de toekomst uitwijzen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business