Nieuws

België laat Facebook twee keer zo hard werken als Nederland

Uit cijfers van het Facebook Global Request Report blijkt dat de Belgische autoriteiten in 2015 dubbel zoveel verzoeken aan het sociaal netwerk hebben voorgelegd dan hun Nederlandse collega's.

Belgische autoriteiten hebben in 2015 571 verzoeken ingediend bij Facebook om toegang te verkrijgen tot informatie. Voor Nederland staat de teller in dat jaar op 271, een pak minder.

[related_article id=”179939″]Het percentage verzoeken dat ook effectief aanvaard werd door Facebook is voor beide landen gelijk, gemiddeld zo’n 70 procent. De cijfers maken op zich maar een klein deeltje uit van het totaal aantal vragen naar Facebookdata in 2015, dat op 87.977 uitkomt. De aanvragen kaderen allemaal in juridische zaken en onderzoeken naar overtredingen. Facebook publiceert elk half jaar een Global Request Report “als onderdeel van een brede inspanning om overheidstoezicht in landen over de hele wereld te hervormen door meer transparantie te voorzien,” aldus het bedrijf.

Parijs

Het sociaal netwerk stelt vast dat het aantal verzoeken consequent stijgt, in sommige aspecten zelfs spectaculair. Zo rapporteert het dat in de eerste helft van 2015 globaal 20.568 berichten verwijderde, terwijl dat in de tweede helft al meer dan verdubbelde tot 55.827. Die stijging is volgens Facebook bijna volledig te wijten aan één specifieke foto gerelateerd aan de terroristische aanslagen te Parijs in november. De Franse overheid vroeg deze te verwijderen omdat het onder de bescherming viel van de wet op menselijke waardigheid. Het platform heeft daarop 32.000 kopieën van het beeld gewist.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business