Nieuws

Koop een mok met andermans kind erop

Webshop ‘Koppie Koppie’ verkoopt kopjes waarop andermans kinderen geprint staat. De foto’s komen allemaal van Flickr-accounts, en werden als ‘creative commons’ bestempeld.
‘Koppie Koppie’ – Dimitri Tokmetzis & Yuri Veerman in Z33 in Hasselt

Een webshop waarmee je kopjes kan bestellen met de afbeeldingen van kinderen er op. Niets onrustwekkends op het eerste zicht. Tot blijkt dat je via de site mokken kan kopen met andermans kinderen er op.

Geen creeps

‘Koppie Koppie’ werd ontwikkeld door ontwerper Yuri Veerman en journalist Dimitri Tokmetzis. Wettelijk gezien doet het tweetal niets verkeerd. De foto’s van alle kinderen werden gewoon van fotosite Flickr geplukt, en hadden een ‘creative common’-licentie. Dat wil zeggen dat de foto’s volledig beschikbaar zijn voor hergebruik en commerciële doeleinden. Het duo plaatste zelfs netjes de naam van de originele fotograaf bij elke foto op de webshop.

Uiteraard is ‘Koppie Koppie’ niet het werk van twee ‘creeps’, maar wel een actie om online-privacy in de verf te zeten. We lezen op de website van ‘Koppie Koppie’: “Het is een grap, maar eentje met een serieuze boodschap: ook als je iets deelt op social media kun je wel degelijk iets te verbergen hebben. Het is vreselijk moeilijk te bepalen wat nog van jou is als je het deelt en wat een ander daarmee mag en kan doen. ‘Koppie Koppie’ legt dit op een pijnlijke manier bloot

Media-aandacht

Als je toevallig jouw kind op één van de mokken tegenkomt, kan je het tweetal achter ‘Koppie Koppie’ altijd een mail sturen, zo verklaren ze op hun website. Vervolgens halen ze de foto dezelfde dag nog offline. Daarbij vragen ze ook wel om tegelijk de Flickr-licentie van de foto aan te passen.

‘Koppie Koppie’ kreeg veel aandacht op buitenlandse media. In onderstaand filmpje zie je de actie op CNN verschijnen. Je kan ‘Koppie Koppie’ ook zelf gaan bekijken op de ‘Design My Privacy’- tentoonstelling in Z33 in Hasselt. Die loopt nog tot 29 mei.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business