Nieuws

Populair Android-spel blijkt malware

Nieuwe Android malware weet al een maand lang gebruikers om de tuin te leiden door zich voor te doen als populaire apps. Slachtoffers worden aangesloten op een botnet, of erger.

 

Het gebeurt maar zelden dat een app met slechte bedoelingen lang uit de klauwen van Google weet de blijven. Nieuwe malware op Android wist zich echter een maand lang te onttrekken aan de aandacht van de zoekreus. De kwaadwillige code werd verspreid via een aantal apps die zich allen voordeden als populaire spellen die reeds bestonden. De malware kreeg de naam ‘Viking Horde’, naar analogie met het spel Viking Jump dat het na-aapte.

[related_article id=”180531″]

Minstens vijf apps verspreidden de malware, met ruim tienduizend slachtoffers. De code sloot gebruikers aan op een botnetwerk, waardoor de smartphone kon gebruikt worden om via kliks advertentiegeld op te strijken, om DDoS-aanvallen uit te voeren of om persoonlijke gegevens buit te maken.

Volgens sommige gebruikers verzendt de malware ook premium berichten, die geld kosten. Indien de betrokken smartphone geroot is, valt de malware bijna niet af te stoppen, aangezien het programma dan extra componenten downloadt en installeert.

Securitybedrijf Check Point, dat de code vond, meldt dat één van de apps zelfs een tijdlang werd aangeboden als een van de populairste Android-apps van het moment. Het bewijst nogmaals dat de malware erg goed verborgen was en het aantal slachtoffers dus wel eens ver boven de tienduizend kan liggen. Momenteel zijn er nog steeds enkele van de kwaadwillige apps te vinden in de Play Store, al krijgen ze daar allemaal een rating van één ster.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business