Nieuws

Krachtige Vivaldi-browser krijgt mobiele versie en synchronisatie

De lancering van Vivaldi is verre van het eindpunt voor de browser van Opera-stichter Jon von Tetzchner. De toekomst brengt onder andere een mobiele versie en synchronisatie tussen toestellen.

Het gaat goed met Vivaldi. Nauwelijks een maand na de officiële release telt de browser bijna één miljoen gebruikers. Vivaldi is het kind van Jon von Tetzchner, mete-oprichter van Opera en bedenker van de Opera-browser. Zijn nieuwe software catert aan de internauten die willen dat hun browser iets kan behalve webpagina’s openen. We gingen eerder al aan de slag met Vivaldi en waren onder de indruk van de vele functies, het stijlvolle uiterlijk en de enorme aanpasbaarheid.

Steeds meer functies

Hoewel Vivaldi al veel functies heeft, zal de browser de komende maanden en jaren nog een stuk uitgebreider worden. Dat verklapt von Tetzchner zelf aan ZDNet. De man, voor wie Vivaldi een passieproject is, laat weten dat er hard gewerkt wordt aan een mobiele versie van de browser. “Het is veel werk, maar een mobiele versie komt er hoe dan ook”, aldus de oprichter.

“Mensen willen niet alleen meer kunnen met een browser op hun desktop, ook mobiel kan je heel weinig doen met een traditionele browser. Smartphones en tablets worden nochtans veel belangrijker.” Von Tetzchner ziet mensen steeds meer verschuiven naar mobiele toestellen en wil de Vivaldi-filosofie ook naar hen brengen. Dat betekent concreet dat de mobiele versie net als de desktopvariant veel meer zal zijn dan een plaats waar je een url intypt.

[related_article id=”179741″]

Synchronisatie

Von Tetzchner denkt luidop aan toepassingen voor het delen van foto’s zonder dat die via een server hoeven te reizen, alsook krachtige gebruikerstools zoals die in de desktopversie van de browser aanwezig zijn. Een mobiele versie vereist natuurlijk synchronisatiemogelijkheden en ook daar wordt aan gewerkt.

“Synchronisatie met verschillende toestellen is de meest gevraagde functie van onze gebruikers”, geeft de IJslander toe. “Die functie zal dan ook naar Vivaldi komen, maar dat is eenvoudiger gezegd als gedaan. Wanneer we synchronisatie tussen verschillende toestellen uitrollen moet die goed werken en natuurlijk ook heel veilig zijn.”

E-mail in de browser

De Vivaldi-baas wil zich niet vastpinnen op data. De functies zullen uitrollen wanneer ze klaar zijn. De synchronisatie zal naar alle waarschijnlijkheid eerst klaar zijn, terwijl de mobiele browser vermoedelijk niet dit jaar zal uitkomen. Wat we dit jaar nog wel kunnen zien, is de integratie van een eigen e-mailcliënt in Vivaldi zelf. “Net als alle andere extra functies die misschien niet aan jou besteed zijn, zal de mailcliënt enkel wat extra plaats op je harde schijf innemen”, benadrukt von Tetzchner. “Functies die je uitschakelt nemen geen RAM-geheugen in.”

Wij testten Vivaldi begin april al uit en waren onder de indruk van de prestaties en de mogelijkheden. De volledige test lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business