Nieuws

VRT gebruikt virtual reality voor reportage over Syrië

VRT-journalist Jens Franssen heeft een reportage over vluchtelingen in Syrië in VR-formaat gegoten. Via een headset kan je het verhaal van heel dichtbij beleven.

“Ik heb al veel verhalen verteld van het front, maar door nu met virtual reality te werken, heb ik het gevoel dat ik het volledige verhaal kan vertellen,” zo verklaart journalist Jens Franssen het onalledaags gebruik van VR om zijn reportage aan de kijker te presenteren. Franssen liep in Syrië door Al-Shaddadi, een spookstad vernietigd door de oorlog, waar mensen van dag tot dag leven. De reportage is integraal op de website van de redactie te bekijken.

Gewapend met GoPro-camera’s nam Franssen het verhaal op van de vluchteling in 360 graden. Het gebruik van virtual reality zorgt ervoor dat een kijker midden in het verhaal terechtkomt. “Je kan de kijker echt meenemen in de ganse omgeving. Je kan alles in 360 graden laten zien. Bij televisie zitten we toch vaak met beperkingen, zoals de kadering,” zegt Franssen.

De VRT is zeker niet de eerste nieuwsdienst die experimenteert met virtual reality als nieuw medium om een verhaal te brengen, en ook niet de eerste die daarvoor naar Syrië trekt. In België wil de VRT een voortrekkersrol opnemen om de innovatieve technologie te stimuleren, maar VR zal het nieuws niet overnemen. Wel hoopt Franssen om de mogelijkheden nog verder te exploreren. Zijn volgende reportage zal in Libië plaatsvinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business