Nieuws

De drie verwarrendste technologiebegrippen uitgelegd

70 procent van de Belgen doet alsof ze een bepaalde technologieterm begrijpen, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Wat zijn de verwarrendste termen?
Foto: David Goehring

Als je met een vliegtuig op vakantie vertrekt, mag je er zeker van zijn dat je door de wolken vliegt, en niet door de cloud. Je gegevens zijn dus veilig. Samsung België voerde onlangs onder meer onderzoek uit naar de verwarrendste technologiebegrippen voor de Belgen. Uit de resultaten blijkt 70 procent van de Belgen te doen alsof ze een technologieterm begrijpen, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Om alle verwarring definitief van de kaart te vegen, nemen we de top drie van de meest verwarrende begrippen door.

1.Cloud

Hoewel veel Belgen er al gebruik van maken, staat toch de cloud op nummer één in de lijst van Samsung. 19 procent van de Belgen weet niet precies wat het begrip inhoudt. Als je een smartphone bezit, is de kans reëel dat die automatisch back-ups (kopieën van je bestanden om gegevensverlies bij een mogelijke crash van je apparaat te voorkomen) maakt van onder meer je foto’s in de cloud.

De cloud is daarom niets meer dan een manier om bestanden op te slaan op de servers (krachtige, centrale computers die diensten verlenen als tussenstation aan derden) van bedrijven als Microsoft, Google en Apple. Als je de bestanden wil openen, worden ze in de vorm van een louter tijdelijke weergave aan je getoond. Dat gebeurt via internetverbinding. In dit artikel gingen we met verschillende clouddiensten aan de slag.

2. Fiber optic

Het tweede meest verwarrende woord volgens Samsungs onderzoek bleek fiber optic te zijn. Het begrip is onduidelijk voor 17 procent van de ondervraagden. Fiber optic is een manier om gegevens over te dragen via glasvezel of plastic kabels. Het biedt een alternatief voor gegevensoverdracht via de koperen telefoonlijn.

Internet via glasvezelkabels zorgt voor een grotere bandbreedte. Dat is de maximale hoeveelheid gegevens die tegelijkertijd kan worden verzonden via een verbinding. De bandbreedte wordt meestal uitgedrukt in bits per seconde. Een hogere bandbreedte heeft invloed op de snelheid van je netwerk.

3. Android

De top drie van de meest verwarrende begrippen wordt afgesloten door Android. 16 procent van de ondervraagde mensen begrijpt niet wat Android precies inhoudt. Hoewel het besturingssysteem vandaag de dag een marktaandeel van meer dan 74 procent heef, blijft het arme groene Android-robotje voor een stuk een onbekende. Dat robotje is de mascotte van het mobiele besturingssysteem dat op veel smartphones en tablets draait.

Android werd in 2005 door Google gekocht, dat het OS (wat staat voor ‘operating system’, ofwel de Engelse term voor besturingssysteem) nu verder ontwikkelt.

Marketingtermen

Toch zijn er nog tal van begrippen die voor veel gebruikers als erg onduidelijk worden beschouwd. Fabrikanten van technologische apparaten dragen daar ook volop hun steentje aan bij door met allerlei ingewikkelde marketingtermen uit te pakken in hun producten.

Denk daarbij gerust maar aan mobiel internet bijvoorbeeld. Telecomoperatoren bombarderen je maar al te graag met termen als 3G, 4G of zelfs uit het niets met 4,5G. Toch kan de kwaliteit van de zogenaamde 4G-netwerken onderling heel erg verschillen.

Retina TruMotion

In de televisiemarkt wordt er dan weer gegoocheld met de refresh rate van toestellen. Dat zijn het aantal frames per seconde dat je toestel weergeeft, uitgedrukt in Hz. Die refresh rate krijgt allerlei straffe termen mee als ‘Clear Motion Rate’, ‘TruMotion’ of ‘MotionFlow’. In de praktijk zijn die termen allemaal nep en verschillen ook de waarden onderling.

Ook Apple is niet vies van een mooie marketingterm als een ‘Retinascherm’. Op zich is de term een lege doos en dus geen vaste standaard. Apple CEO Steve Jobs beschreef een Retinascherm ooit als: “een scherm met zo veel pixels op zo’n kleine oppervlakte dat het menselijke oog ze niet afzonderlijk kan onderscheiden”.

Zijn er nog technologietermen waarbij jij het hoort donderen in Keulen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business