Nieuws

ARM innoveert met krachtige 10 nanometer-chips

Chipmaker ARM komt met nieuwe processors op een volledig nieuw bakproces. De chips zijn opgewassen voor zware taken zoals VR en 4K-video. Onder meer Samsung en Huawei zijn al verkocht.

Eén dag voor aanvang van de Computex-technologiebeurs in Taiwan geeft ARM alvast het startschot met nieuwe, krachtige processors, dat weet ZDNet.com. Zo zou de nieuwe Mali-G71-GPU de grafische prestaties van veel mid-range notebooks overschrijden, aldus ARM.

Grafische pk’s

De chipmaker toont een nieuwe GPU, de Mali-G71, die voor het eerst volgens de nieuwe Bitfrost-architectuur werd ontwikkeld. Dat maakt hem volgens ARM zo’n 20 procent energie-efficiënter vergeleken met de Mali T880. Daarnaast zou hij 40 procent efficiënter presteren.

ARM ontwikkelde zijn nieuwe GPU met het Vulkan API in het achterhoofd. Zo zullen tablets en smartphones die uitgerust zijn met de chip, opgewassen zijn tegen de zwaarste taken. Denk hierbij zeker aan het filmen en verwerken van 4K-video, maar ook aan Daydream. Dat is Googles toekomstige VR-platform op Android.  Het bedrijf onthulde het deze maand op zijn I/O-conferentie. Namen als Samsung, Huawei en Mediatek zouden interesse hebben in de chip.

10 nanometer

Het bedrijf presenteert ook zijn nieuwe mobiele SoC, de Cortex-A73. Die is 30 procent efficiënter qua prestaties dan zijn voorganger, en hij perst er een kloksnelheid van maximaal 2,8GHz uit. Volgens de chipmaker is er over een constante lijn een prestatiewinst vergeleken met de A72.

Dat komt volgens ARM doordat de SoC in een heel klein Big. LITTLE-bakproces kan worden gebruikt. Verwacht wordt dat fabrikanten in de toekomst zullen kiezen voor een nieuw 10 nanometer proces, maar ze kunnen ook aan de slag met een proces van 14 en 16 nanometer. Met zo’n 10 nanometer bakproces zou de chip een prestatiewinst opleveren van 30 procent vergeleken met de Cortex-A72. ARM hoopt dus dat de fabs van onder andere TSMC en Samsung op tijd om kunnen met het nieuwe en kleinere proces, maar daarvoor bestaat geen garantie.

De prestatiewinst winst geldt niet alleen in geval van een moderner bakproces. Gary Sims van Android Authority merkte op dat als je de A73 en A72 volgens een identiek proces zou bakken, je een prestatiewinst van 10 tot 15 procent behoudt. Wat energie-efficiëntie betreft wordt dat zelfs een winst van 20 procent. “De Cortex-A73 levert de sterkste single-thread prestatie op, op zo weinig mogelijk ruimte”, zo verklaarde ARM op een productpagina.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business