Nieuws

Hackers halen Tax-on-Web neer met DDoS-aanval

Wie momenteel zijn belastingen online wil invullen, is er aan voor de moeite. Hackerscollectief Down-Sec heeft de overheidswebsite net offline gekregen.

Update 15u15: Reactie FOD Financiën

“Taxe on web TangoDown, Expect Us!” Met het nodige gevoel voor flair en drama kondigt hackerscollectief Down-Sec via Twitter aan dat het Taks-on-Web offline heeft gehaald. Een bijhorend screenshot toont dat de website wereldwijd onbereikbaar is. Wij kunnen zelf bevestigen dat het online belastingsportaal plat ligt.

https://twitter.com/DownSecBelgium/status/740512543379206144

Over motieven communiceert Down-Sec niet. Francis Adyns, De woordvoerder van de FOD Financiën, bevestigt de situatie aan ZDNet: “De aanval is on 14u18 begonnen, waarna wij de applicatie zelf offline hebben gehaald.” Momenteel bekijkt de FOD hoe en wanneer de dienst hersteld kan worden. Het is niet de eerste keer dat Down-Sec Belgische websites in het vizier neemt. Begin dit jaar legde het collectief al enkele overheidswebsites plat na de zelfdoding van een tiener en in april nog moest BNP Paribas er aan geloven.

Down-Sec heeft de gewoonte websites offline te halen met zogenaamde DDoS-aanvallen en het ziet er naar uit dat die werkwijze ook deze keer werd gebruikt. Concreet verzadigen de hackers de verbinding van een website zoals Tax-on-Web door die te overspoelen met malafide verbindingsverzoeken. Er is in dat opzicht een groot verschil met een klassieke hack: een DDoS-aanval maakt een website onbereikbaar, maar de server waarop de site (en alle bijhorende gegevens) staan is niet noodzakelijk gekraakt. Het gaat hier dus niet om een veiligheidslek. In dit geval haalde de overheidsdienst Financiën de site dus zelf offline als antwoord op de aanval, zodat gebruikers (op het ongemak na) niets te vrezen hebben.

De aanval illustreert mooi het hoofdpunt van het recentste State of the Internet-rapport. Dat kwam vandaag uit met als belangrijkste bevinding het feit dat DDoS-aanvallen nog nooit zo talrijk en nog nooit zo groot waren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business