Nieuws

Apple introduceert RAW-fotografie in iOS 10

iPhones of iPads die de update iOS 10 maken, zullen foto’s kunnen nemen in het RAW-formaat. Het RAW-formaat laat smartphone-fotografen toe om foto’s achteraf intensiever hun foto’s te bewerken.

In de marge van zijn WWDC-conferentie kondigde Apple op zijn ontwikkelaarssite een nieuwe API aan die foto’s nemen in het RAW-formaat toelaat voor toestellen die op iOS 10 draaien. RAW is vooral een populair formaat voor fotografie-enthousiastelingen.

Wat is RAW?

Eerst een woordje uitleg over wat RAW precies is. Foto’s in het RAW-formaat schieten, brengt voordelen met zich mee wat betreft het bewerken van die foto’s achteraf. RAW-bestanden bevatten ongecomprimeerde, onbewerkte gegevens van een foto. Data die rechtstreeks afkomstig is van de camerasensor.

Je kan een RAW-bestand dan ook niet zomaar even openen om je foto te bekijken. Het is de bedoeling dat RAW-bestanden eerst langs  een degelijke fotobewerker passeren, om zo heel precies wijzigingen aan te brengen. Pas als dat is afgerond, kunnen de bestanden opgeslagen worden in een gewoon formaat als JPEG.

Voor de fans

Die technologie wil Apple nu naar de nieuwe versie van iOS brengen. Ondersteunde iOS-toestellen zullen binnenkort
foto’s kunnen schieten in het  formaat. Al is het nog niet duidelijk of Apple de feature ook zelf naar zijn eigen camera-app zal brengen.

De reden waarom het bedrijf uit Cupertino RAW-fotografie niet vernoemde als één van de belangrijkere features in iOS 10, is omdat RAW voornamelijk populair is bij de echte fotografie-enthousiastelingen. De meeste gebruikers van iOS-toestellen zullen er wellicht geen zier om geven.

Het Android-besturingssysteem ondersteunt RAW sinds versie 5.0 Lollipop in 2014. Daarvoor heb je een wel een camera-app nodig als Adobe Lightroom die de functie ondersteunt. Eerder zeldzaam zien we soms ook toestellen met standaardapps die de functie ondersteunen. Een voorbeeld daarvan is de OnePlus 3 die gisteren werd onthuld.

Nieuwe API

Maar waarom was foto’s nemen in RAW niet mogelijk in eerdere versies van iOS? Dat is omdat Apple nu pas een nieuwe API ter beschikking stelt waarmee RAW-fotografie mogelijk wordt. Op de ontwikkelaarssite van Apple stelt het bedrijf het nieuwe ‘AVCapturePhotoOutput’-API voor.

Toch is het afwachten of de RAW-bestanden van Apple ook effectief een meerwaarde zullen kunnen bieden. De kwaliteit van RAW-bestanden is afhankelijk van de camerasensor. Smartphones komen vaak met kleinere sensoren, waardoor er met de bewerking vaak minder flexibiliteit mogelijk is dan bij foto’s die met een spiegelreflexcamera geschoten zijn. In ieder geval zal het wel erg interessant zijn voor enthousiastelingen om ermee aan de slag te gaan.

iOS 10 verschijnt samen met de lancering van de nieuwe iPhone 7 deze herfst. Daarna moet de update uitrollen naar ondersteunde apparaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business