Nieuws

Google opnieuw onder de loep voor belastingfraude

Na het kantoor in Parijs wordt ook het kantoor in Madrid onderzocht. Eerder dit jaar moest Google ook al aan Engeland een vergoeding betalen, al viel dat mager uit.

Als eén van de meest waardevolle bedrijven ter wereld spreekt het voor zich dat overheden het zoekbedrijf nauwlettend in de gaten houden. Zo werd Google dit jaar al onderzocht in Engeland en werd het kantoor in Parijs overhoop gehaald op zoek naar bewijzen voor belastingfraude. In Engeland leidde het in januari tot het betalen van 160 miljoen euro, wat de belastingontwijking van de afgelopen tien jaar moest goedmaken. Volgens vele Britse politici was dat bedrag dan ook veel te laag.

Resultaten van de raid in Parijs kennen we voorlopig nog niet. De Franse autoriteiten beschuldigen Google van 1,8 miljard euro aan ontweken belastingen. De zoekgigant blijft ondertussen zijn onschuld volhouden, zowel in het Franse als in het Spaanse geval. Een woordvoerder zei dat “Google rekening houdt met het Spaanse belastingsysteem, zoals we dat doen in elk land.”

Het nieuwe onderzoek komt er op vraag van de Spaanse belastingautoriteiten. Die beweert dat de aangegeven inkomsten van Google helemaal niet stroken met wat een bedrijf van deze omvang zou moeten verdienen, zo weet de Wall Street Journal. Google maakt echter gebruik van een achterpoortje in de Europese wetgeving, zodat het bedrijf, net als vele andere grote technologiebedrijven, kan profiteren van een gunstig Iers belastingregime.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business