Nieuws

Nieuwe Snapdragon 821 is sneller en zuiniger

Qualcomm heeft een nieuwe high-end processor voor mobiele toestellen voorgesteld, de Snapdragon 821. De kloksnelheid werd opgedreven en de SoC krijgt nog een aantal verbeteringen mee.

Qualcomm heeft een nieuwe high-end SoC voorgesteld, de Snapdragon 821, dat weet Engadget. Volgens het bedrijf mogen we toestellen met de SoC aan boord verwachten in het najaar. De processor bevat verschillende verbeteringen vergeleken met de Snapdragon 820.

Sneller en zuiniger

De Kryo-cpu op de chip zal 10 procent sneller zijn dan zijn voorganger. Qualcomm wist de kloksnelheid van de nieuwe quadcore-cpu dan ook op te drijven van 2,15 GHz tot 2,4 GHz. Slechts twee van de vier  verder identieke rekenkernen zullen die maximumsnelheid echter halen, zoals ook al het geval was bij de Snapdragon 820. Of de andere twee die in de Snapdragon 820 op 1,6 GHz draaien ook een boost krijgen, is onduidelijk.

Toch bevat de SoC ook gelijkenissen met de Snapdragon 820. Denk aan de 600 Mbps LTE-modem, Ultra HD-stemtechnologie voor een goede gesprekskwaliteit tijdens het bellen en Upload+ voor snellere downloads. Over een verhoogde GPU-kloksnelheid verklaarde Qualcomm nog niets, al krijgt de Adreno 530 naar alle waarschijnlijkheid ook een kleine boost.

Nexus?

Toch zal de 821 waarschijnlijk snellere prestaties opleveren alsook betere autonomieprestaties voor telefoons. Qualcomm maakte wel duidelijk dat de Snapdragon 821 geen vervanging moet bieden voor de Snapdragon 820: “De 821 is ontwikkeld om als aanvulling en uitbreiding te dienen voor onze competitieve positie”, dat verklaarde Qualcomm aan Engadget. Vertaald: in afwachting van een nieuwe reeks SoC’s bieden we deze kleine upgrade aan, gebaseerd op onze ervaring met de inmiddels grondig geteste 820-architectuur.

Volgens Qualcomm zullen we de Snapdragon 821 in telefoons zien verschijnen in het najaar. De vraag is natuurlijk in welke. Wij achten de kans groot dat dit wel eens de processor zou kunnen worden voor de Nexus-toestellen waar HTC aan werkt. Een andere kanshebber is de Asus ZenFone 3.

Daydream

Qualcomm maakte duidelijk dat de Snapdragon 821 zal kunnen worden gebruikt voor “Mobiele VR-headsets en andere nieuwe toestellen”. De kans is daarom groot dat deze nieuwe SoC dienst zal doen in telefoons die zullen werken met Google Daydream. Daydream werd door Google onthuld op de I/O-conferentie. Het moet een meer high-end aanpak van Google worden wat VR betreft dan de Cardboard dat nu is.

Google maakte al duidelijk dat er nieuwe hardware vereist is voor Daydream-compatibele telefoons. Geen enkel huidig toestel zou met het nieuwe platform kunnen werken. De Snapdragon 821 zou wel eens die krachtige, maar zuinige processor kunnen zijn die wél met Daydream-VR zal werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business